porördög
Forrás: NASA

A NASA Curiosity marsjárója kapott lencsevégre egy porördög névre hallgató jelenséget, amelyet egy jópofa gif formájában osztott meg a nagyérdeművel. 

A Mars felszíne az elmúlt néhány százmillió évben különösen ki volt téve a szélnek. A vörös bolygó ráadásul ezúttal is szeles időszakát éli, a felületén számos pörgő, kavargó homokvihar jön létre, amelyek ha kellően erőssé válnak, porördögök alakulhatnak ki. Ezt a jelenséget örökítette meg a Curiosity rovere, amelyet a NASA egy különleges animált gif formájában osztott meg a nagyérdeművel.

porördög
Forrás: NASA

Ez a porördög a Mars egyik legnagyobb kráterének közelében jött létre, ami valószínűleg korábbi masszív meteorbecsapódás vagy egy tó kiszáradása következtében alakulhatott ki. Az ilyen forgó szelek a Marson akár több kilométer magasságúak és több száz méter szélesek is lehetnek: számuk elsősorban a nyári időszakban jelentős, amikor a homokos talajt a közvetlen napsugárzás erősen felmelegíti, és felszálló áramlatok keletkeznek belőle – magyarázta laire Newman légkörkutató.

Habár a Curiosity még egy régebbi technológiával van felszerelve, még így is egészen pazar képeket tudott készíteni a különleges, ám közel sem ritka jelenségről. Az természetesen már más kérdés, hogy a felvételnek vannak veszélyei is, többek között például az, hogy elkerüljék, hogy a marsi szél az érzékeny műszerekre vagy kamerákra fújja a felszíni port.

porördög
Forrás: NASA

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!