Forrás: Slashgear

A NASA igen hangzatos szöveggel osztotta meg egyik nemrégiben készített fotóját, amelyen a Cygnus szupernóva látható – vagyis egészen pontosan annak lökéshullámai. 

A becslések szerint körülbelül 2400 fényévnyire van tőlünk a Cygnus szupernóva lökéshulláma, amelyet egy olyan csillag okozott, amelynek mérete körülbelül hússzorosa a Napnak.

A csillag robbanásáról a Hubble űrteleszkópja készített egy csodálatos képet. A képen látható jelenséget a kilökődött anyag és a kis sűrűségű csillagközi anyagok kombinációja idézi elő ebben a formában. Ez egyébként az első alakalom, hogy az űrteleszkóp egy ennyire jó felbontású képet készített, miután elhaladt a Nap mellet.

A szupernóvának azoknak a csillagoknak a robbanását hívják, amelyek a Napnál nagyobb méretűek. Nevét csillagként való felbukkanásának köszönheti, régebben például vendégcsillagnak is hívták. A szupernóva-robbanásnál a csillag ledobja külső rétegét, amely a környezetét hidrogénnel, héliummal és nehezebb elemekkel telíti. Ez a kidobott anyag többnyire gömb alakban tágul, miközben egyre ritkábbá is válik. Ha a szupernóva-robbanás közeli por- vagy gázködöt nyom össze, ott megindíthatja újabb csillagok kialakulását, és nehezebb elemekkel szennyezheti azt a ködöt.

cygnus
Forrás: Techwxlorist
A Hubble űrtávcső – amely az egyik, ha nem a legnépszerűbb űreszköz a világon – már számtalanszor készített csodaszép képeket a közeli infravörös, látható fény és ultraibolya tartományban.
Angol nyelvterületen gyakran csak a „Nép távcsövének” (The People’s Telescope) nevezik.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!