Kína kilőtt egy titokzatos űrhajót, és nagyon keveset tudni róla

Kína kilőtt az űrbe egy ismeretlen űrhajót, amelyről a helyi állami média azt nyilatkozta, hogy teljesen békés célokkal lett útnak indítva. 

Szeptember 4-én kora reggel Kína valamiféle újrafelhasználható űrhajót indíthatott az űrbe – feltehetően egy űrrepülőgépet -, amely hasonlóságokat mutat az Egyesült Államok jelenleg Föld körül keringő X-37B űrrepülőgépével. Az X-37B-hez hasonlóan a kínai űrrepülőgép is „meghatározott ideig” maradt a pályán.


Két napon át tartó Föld körüli útja után már vissza is tért a kínai űrhajó a tervezett leszállóhelyre, ám azóta sem tudni sokkal többet róla, mint a felszállásakor: a Verge értesülése szerint a kínaiak annyit elárultak, hogy újrahasznosítható eszközről van szó, s bár pontos célját nem tudni, azt egyértelműen kijelentették, hogy békés célokat szolgál.

Hogy a jármű hogyan néz ki, azt csak sejteni lehet, ugyanis nem készült róla kép. A közösségi médián kiszivárogtatott belső kommunikáció alapján arról is tudni, hogy

a Belső-Mongólia Autonóm Területen végzett felbocsátás részvevőit figyelmeztették: nem készíthetnek felvételt az eseményen, és nem is nyilatkozhatnak a projektről.

Mostanában többször felreppent a hír, miszerint a távol-keleti ország egy különleges űrhajót kíván pályára állítani, Andrew Jones, a kínai űrprogramra szakosodott szabadúszó riporter szerint pedig valóban elképzelhető, hogy a jármű egy űrrepülőgép volt, ugyanis Kína űrkutatási terveivel ez nagyon is egybecseng.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?