Kép: Philip Pacheco/Getty Images)

Akár azt is hihetnénk, hogy a Blade Runner 2049 valamelyik jelenetét látjuk, de valójában San Francisco vörös égboltjának oka sokkal prózaibb és szomorúbb. 

Aki látta a címben és a bevezetőben említett filmet, tudja, hogy az alkotás sajátos képi világának egyik jellegzetes eleme a narancsszínben úszó égbolt. Valami hasonlót élhetnek át San Francisco polgárai is, ami azonban egyáltalán nem szép és örömteli dolog. A Kaliforniában hetek óta pusztító erdő- és bozóttüzek okozzák, ami egyúttal azt is jelenti, hogy nem lehet látni a napot. Ez amiatt van, hogy a füst és a hamu eljutott a magasabb légrétegekbe is, és ezen a napfény már nem tud áthatolni. Az óceán és a légkör vizsgálatával foglalkozó NOAA szerint a tüzek több esetben úgynevezett pirocumulonimbusokat alkotnak, ami füstviharfelhő.

A cumulonimbus egyébként a hétköznapokban a zivatarfelhő, amiben és amiből elég szépen csapkod az istennyila, és akár jég is hullhat belőle. Kellő távolságból nagyon impozáns látvány, hiszen egészen magasra nyúlik a teteje, ami sok esetben üllő jelleggel nyúlik messzire a magtól. De visszatérve San Francisco égboltjára és az ezzel kapcsolatos tűzvészre: komoly problémát okoz az Egyesült Államoknak, hogy a nyugati part hatalmas területét borítják lángok, és komplett kisebb városokat emésztett már el a tűz. A katasztrófa jelenleg szinte kontrollálhatatlannak tűnik, és a feltámadó szél csak tovább rontja a helyzetet.

ForrásTecheblog