Az Agrilution nevű német cég ezzel a hihetetlen fejlesztéssel változtatna meg mindent, amit korábban az otthoni növénytermesztésről gondoltunk. A beltéri üvegház zárt rendszerű, saját világítórendszere van, kevés vizet fogyaszt. Azt mondjuk nem tudjuk, hogy milyen ízű lesz az élelmiszer.

Az igen komoly múltra visszatekintő, prémium kategóriás, és innovatív termékeiről ismert német Miele a közelmúltban lezajlott IFA 2020 szakvásáron egy fontos bejelentést tett. Mostantól a konszernhez egy egészen érdekes vállalat, az Agrilution, amely működőképes beltéri üvegház koncepcióval állt elő. A Miele vezetése tehát a jelek szerint lát fantáziát ebben az ötletben, sőt kész minden támogatást megadni a projekthez. Ez pedig ismerve a német cég innovációs erejét és gyártókapacitását, gyakorlatilag azt jelenti, hogy a projekt életképes és befutott.

Beltéri üvegház

Az Agrilution által megalkotott termék akkora, mint egy átlagos hűtőszekrény. Azaz a mai háztartások jó részében viszonylag egyszerűen otthonra lelhet. Rendelkezik saját, speciális LED lámpákat tartalmazó világítási rendszerrel, amely állítólag képes a növények fény igényét kielégíteni. A rendszer zárt, a párolgást nagyon hatékonyan hasznosítja, ami azt jelenti, hogy az éves vízfogyasztása nem haladja meg a 120 litert. Ez tehát gyakorlatilag egy kiskert, amit betehetünk a konyhába.

beltéri üvegház
És mit is lehet benne termelni? A cég szerint a hűtő méretű beltéri üvegház ideális otthona lehet a kelkáposztának, rukkolának, wasabinak, salátáknak, illetve különféle fűszernövényeknek. A készülék rengeteg szenzort tartalmaz, amelyek folyamatosan vizsgálják levegő hőmérsékletét, a talaj és a növények állapotát, és erről egy telefonos alkalmazás révén képesek tájékoztatni a felhasználót. Azaz konkrétan a mobilra kapunk egy üzenetet arról, hogy beérett a termény, mehetünk szüretelni.


A Plantcube névre hallgató beltéri üvegház már meg is vásárolható, igaz meglehetősen drágán. 2900 eurót, azaz durván egymillió forintot kérnek el érte, ezzel pedig akár már rendes kertet is lehet venni egyes vidékeken. Jó kérdés lehet az is, hogy milyen íze van a beltéri üvegház által megtermelt növényeknek. Ettől függetlenül mi nagyon örülünk ennek a találmánynak, és drukkolunk neki. Reméljük hamarosan lejjebb megy az ára, és szélesebb tömegek által is elérhetővé válik ez a masina. Mi rettenet kíváncsiak vagyunk rá!

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!