Kalifornia 2035-ig betiltja a dízeles és benzines kocsik értékesítését!

Kalifornia kormányzója átfogó végrehajtási parancsot adott ki, amelyben 2035-ig gyakorlatilag megtiltja az új benzin- és dízelüzemű kocsik értékesítését. 

Kalifornia minden idők egyik legpusztítóbb erdőtüzével néz szembe, ehhez pedig társul még az elképesztő szárazság,  kilakoltatott emberek, áramkimaradások, elképesztő hőmérséklet és állatpusztulás. Az internetet körbejárták azok a képek, amiken a hatalmas füst miatt az ég is vörösen izzik.


Gavin Newsom maga is bátor, ám szükséges lépésnek nevezte döntését, amit  a szerdai sajtóeseményen jelentett be, hangsúlyozva, hogy „ez a leghatásosabb lépés, amelyet államunk megtehet a klímaváltozás elleni küzdelemben”.

kalifornia kocsik
Forrás: ABC7 News
„Kalifornia túl sok évtizede engedi, hogy a kocsik szennyezzék a levegőt, amelyet gyermekeink és családjaink lélegeznek be. Megérdemeljük az olyan autókat, amelyek nem okoznak asztmát gyermekeinknek. A kocsiknak nem lenne szabad súlyosbítani a tűzeseteket, vagy szennyezetté tenni a levegőt. Az autóknak nem szabad megolvasztaniuk a gleccsereket vagy megemelni a tengerszintet, ezzel fenyegetve szeretett tengerpartaink állapotát.”

A rendelet értelemszerűen nem érinti majd a jelenleg forgalomban lévő „hagyományos” autókat, ám ha minden igaz, megtiltja ezek eladását, illetve vásárlását a használtautó-piacon. Ezek alól egyébként a hibridek sem képeznek majd kivételt. Az elemzők azért megjegyezték, hogy a kormányzói rendeletet a washingtoni szövetségi kormány még bíróság elé viheti.

Forrás: Engadget

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?