Az asztronauta még az űrből is leadja szavazatát

A NASA űrhajósa, Kate Rubins azt tervezi, hogy leadja szavazatát az amerikai elnökválasztáson: a Nemzetközi Űrállomás potom 200 mérföldre van a Föld felett van, ám ez sem akadályozza meg az űrhajósnőt, hogy éljen állampolgári jogaival. 

Ha mi meg tudjuk csinálni az űrből, akkor úgy gondolom, hogy az emberek is meg tudják csinálni a földről” – mondta Rubins az Associated Press pénteki interjújában. Ha valaki a szavazás törvényes voltán agyalna, akkor bizony azt kell mondjuk, hogy a szavazás még ilyen formában is érvényes, amennyiben a szavazó Texasból származik.


Tekintettel arra, hogy a legtöbb amerikai űrhajós Houstonban (a NASA Misszióellenőrző Központjának otthona) él, Texas állam 1997-ben törvényt fogadott el, amelyben meghatározta az űrből történő szavazásuk módját. A „földönkívüli” szavazás során a Mission Control titkosított e-mailt küld az űrállomásnak a szavazólapról, majd az űrhajós által kitöltött dokumentumot visszaküldik a megyei hivatalnok irodájába. Rubins és űrhajós társa, Shane Kimbrough már a 2016-os elnökválasztásra is az ISS-ről adták le szavazatukat.

kate rubins
Forrás: NY1

Azt hiszem, sok űrhajós csinálja ezt” – nyilatkozta Kate Rubins. „Sajnos egyre kevesebben élnek demokratikus jogukkal, de én megtiszteltetésnek érzem, hogy az űrből szavazhatunk.” Az űrhajós ezzel a cselekedetével sarkalni kívánja honfitársait, hogy ilyen vagy olyan formában, de szavazzanak a novemberi elnökálasztáson.

forrás: Gizmodo

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?