Kép: Pixabay

Az álom olyan, hogy mindenkinek van, de senki nem tudja irányítani, ám az MIT szakemberei arra törekednek, hogy ez ne így legyen. 

Mindenki ismeri Christopher Nolan filmjét, az Eredetet, amiben a szereplők teljesen tudatosan építik a világokat álmukban. A rendkívül érdekes felvetéseket tartalmazó alkotásban látottaktól eltérően a valódi életben az álom nem egy irányítható dolog. Ám az MIT tudósai azon dolgoznak, hogy legalább valamilyen szinten ne így legyen. Az MIT Media Lab Fluid Interfaces nevű csoportja kidolgozta a Targeted Dream Incubation (TDI) nevű módszert, amivel – legalábbis részben – befolyásolni tudja az álmokat. A módszer lényege, hogy egy kézen viselt alváskövető eszközzel monitorozzák az alany alvását.

Kép: Pixabay

Ezt a pulzus, a bőr vezetőképessége, valamint az ujjak helyzete alapján teszik, figyelve, hogy mikor érkezik a hipnagógia, vagy leegyszerűsítve a félálom. Ilyenkor egy alkalmazással együttműködve a rendszer hangokat juttat az alvó ember fülébe, akit ébredés után megkérnek, írja le, hogy mit álmodott. Példát is említenek, amikor a 25 alanyt felvonultató vizsgálatban egy fa volt a központi elem, ami az álomnaplókban is megjelent. A résztvevők fa alakú autóról, fa alatt ülő sámánról, darabokra hasadó fákról írtak. Jelenleg tehát nem arról van szó, hogy legalább álmunkban visszakaphatjuk elvesztett szerelmünket, vagy ilyen módon az óceánpart megnyugtató közegében relaxálhatunk. Ugyanakkor első lépésnek mindenképpen ígéretes, és segíti a kreatív ötletgyűjtést, illetve akár a rémálmokat is távol tarthatja.