alphabet mineral
Forrás: Alphabet

A Google leányvállalata, az Alphabet még korábban bejelentette, hogy a mesterséges intelligenciát a gazdálkodásban is kamatoztatni szeretné, most pedig részleteket is megosztottak a Mineral névre keresztelt projekttel kapcsolatban. 

A Mineral csapata már jó ideje foglalkozik azzal, hogyan lehetne a mesterséges intelligencia segítségükre a mezőgazdasági termelés hatékonyságának növelésében. A készülő projektről időközben lerántották a leplet, amelynek keretén belül egy olyan robotot ismertettek, amely az időjárási műholdas adatok és a talajból kinyert minták alapján értékes információkkal szolgálna a jövő mezőgazdászainak.

A Mineral technológiájának egyik központi ígérete, hogy segít a gazdálkodóknak az egyes növények “hibakeresésében”, az eszközt pedig egy guruló szenzorrendszerként képzelik el, amellyel többek között például a rovarirtók használatát is korszerűsítené: a robot által kinyert információk alapján csak a beteg növényeket kellene vegyszerezni, ezzel pedig a termelők pénzt takaríthatnának meg és csökkenthetnék a növényvédők környezetre gyakorolt ​​káros hatását.

alphabet mineral
Forrás: Alphabet

A Mineral szerint sürgősen szükség van a gazdálkodás fenntarthatóbbá és produktívabbá tételére. “A bolygó növekvő népességének táplálása érdekében a globális mezőgazdaságnak az elkövetkező 50 évben több élelmiszert kell termelnie, mint az előző 10 000-ben – ráadásul egy olyan időszakban, amikor az éghajlatváltozás miatt a termelékenység kevésbé hatékony” – írják a csapat honlapján.

Azért eltelhet még jó néhány év, mire az Alphabet Mineral kutatóinak robotjai megjelennek a földeken, ám addig is a csapat számos innovatív növénytermesztővel dolgozik együtt az Egyesült Államokban, Kanadában, Argentínában és Dél-Afrikában, és azon vannak, hogy újabb és újabb vállalatokat, szervezeteket és kormányokat találjanak, akikkel közösen dolgozhatnak egy “fenntarthatóbb, ellenállóbb és produktívabb élelmiszerellátó-rendszer kiépítésén“.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!