Egyes országokban már a napenergia a legolcsóbb energiaforrás

International Energy Agency (IEA) jelentése szerint a világ egyes országaiban már a napenergia számít a legolcsóbb energiaforrásnak hála egyes országok ösztönző politikájának. 

Bár a napsugárzás ingyenes, egyelőre még drága a technológia, hogy energiát nyerhessünk ki belőle. Ahhoz, hogy minél több embert és vállalatot ösztönözzenek a napenergia használatára, az országok támogató politikája segíthet megfizethetőbbé tenni a berendezések megvásárlását. Ma már több, mint 130 ország rendelkezik olyan megújuló energiaforrást támogató politikával, amely csökkenti az új napelemes létesítmények költségét.


A Nap jó úton halad, hogy „az áramellátás új királyává” váljon, ha az előállításához szükséges költségek csökkenek, nem is beszélve arról, hogy éghajlatváltozás leküzdésére irányuló globális erőfeszítések is ebbe az irányba haladnak. Az EU például azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 2030-ig energiájának 32 százalékát megújuló forrásokból fedezi.

napenergia
Forrás: Oil Price

A Világgazdasági Fórum szerint mindössze négy évvel ezelőtt a napenergia globális kiegyenlített költsége 100 dollár volt megawattóránként – körülbelül egy évtizeddel ezelőtt mindez még 300 dollár volt. A szén költsége ehhez képest az IEA új jelentése szerint jelenleg körülbelül 55 és 150 dollár között mozog megawattóránként – ezzel pedig lényegében ugyanannyi, mint egy évtizeddel ezelőtt. Mellesleg szintén a megújuló energia mellett szól, hogy ezen a területen folyamatos az innováció, amely arra enged következtetni, hogy a jövőben is folyamatos csökkenés várható az előállítási költségek terén.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?