Robin Hood hackerbanda
Forrás: BBC

Pénzt csalt ki egy hackerbanda több nagyvállalattól, amit Robin Hood módjára utalt át rászorulókat támogató szervezeteknek. 

A hackerek azt állítják, hogy dollármilliókat zsaroltak ki a vállalatokból, amivel most “jobbá akarják tenni a világot“. A BBC értesülései szerint a banda két jótékonysági szervezetnek postázott 10 000 dolláros Bitcoin-adományt tartalmazó nyugtát, ám a Children International nevű kedvezményezett azt nyilatkozta, hogy nem szándékozik megtartani a pénzt.

Az október 13-i blogbejegyzésben a hackerek azt állítják, hogy csak nyereséges nagyvállalatokat céloznak meg támadásaikkal. A kiberbűnözök Robin Hood szerű jótékonykodása erkölcsileg és jogi szempontból is megosztó lett.

Robin Hood hackerbanda
Forrás: BBC

Úgy gondoljuk, méltányos, hogy a társaságok által befizetett pénz egy része jótékonysági célokat is szolgál. Bármennyire is rossznak gondolja a munkánkat, öröm tudni, hogy segítettünk megváltoztatni valakinek az életét. Ma elküldtük az első adományokat.” – írták a hackerek egyik blogbejegyzésükben.

Az egyik kedvezményezett szervezet a Children International volt, aki támogatja az Indiában, a Fülöp-szigeteken, Kolumbiában, Ecuadorban, Zambiaban, a Dominikai Köztársaságban, Guatemalában, Hondurasban, Mexikóban és az Egyesült Államokban élő gyermekeket, családokat és közösségeket. A szervezet szóvivője azonban azt nyilatkozta a BBC-nek: “Ha az adomány hackerekhez kapcsolódik, nem áll szándékunkban megtartani a pénzt“.

Az előzővel ellentétben a Water Project  – amely a tiszta vízhez való hozzáférésen dolgozik Afrika szubszaharai térségében -, egyelőre nem válaszoltak az eset kapcsán felmerülő kérdésekre.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!