Intelligens szenzorokkal felügyelik a 2 méteres távolságot

Egy izraeli cég, a PointGrab még a járvány előtt fejlesztett ki egy új technológiát, ami a COVID miatt minden eddiginél esedékesebb lett.

Ha a cégek vissza akarják majd csábítani a munkavállalókat az irodába (egyesek már meg is tették ezt), akkor bizony gondoskodniuk kell a megfelelő higiéniáról, valamint a szociális távolságtartásról is: egy izraeli vállalat például úgy gondolja, hogy intelligens érzékelőik használatával segíthetnek betartani az ajánlott 1.5-2 méteres távolságot a munkahelyen is.


A PointGrab a világjárvány előtt fejlesztette ki egy olyan technológiát, amellyel optimalizálhatják az alkalmazottak irodahelyiségeit. A koronavírus azonban egészen új megvilágításba helyezte a technológia felhasználási területeit: a vállalat szenzorai segítségével figyelemmel lehet kísérni az egyének mozgását, valamint azt, hogy a dolgozók egy irányba haladnak e az adott irodaépületben.

pointgrab
PointGrab intelligens szenzorai beépített füstérzékelővel Forrás: CNN

A munkaterület-figyelőbe riasztásokat állíthatnak be a cégek, például abban az esetben, ha két ember közelebb van egymáshoz két méternél 30 másodpercnél hosszabb ideig. „A vállalat maga megválasztja meg, mit kezd a riasztással” – nyilatkozta a PointGrab képviselője a CNN Business-nek. Jelenleg egy hollandiai egyetemen és egy belga innovációs központban használják a szenzorokat a fentebb is említett okokból kifolyólag.

Más vállalatok azonban más megközelítéseket dolgoztak ki a szociális távolságtartásra: a Camio amerikai technológiai vállalat például a térfigyelő kamerákkal együttműködő képfelismerő szoftverrel követi nyomon, hogy az alkalmazottak milyen közel vannak egymáshoz, és hogy viselnek-e maszkot.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?