Elképzelhető, hogy hibás adatok vezettek a Vénuszon talált foszfin felfedezéséhez, így meglehet, mégsem teljesül régi vágyunk, hogy élet jelére bukkanjunk a világegyetemben. 

Még szeptemberben számoltunk be arról, hogy olyan gáz jelenlétére leltek a Vénusz felhői között, amely foszfint, azaz szervetlen foszformolekulát tartalmaz, amelyet a ALMA chilei rádióteleszkóp és a Hawaiin működő James Clerk Maxwell-teleszkóp méréseire hivatkozva állítottak a szakemberek. Ez a felfedezés azért bírt elképesztő jelentőséggel, mert a foszfingáz akár élet jelenlétére is utalhat.

A hír valósággal felrobbantotta a világsajtót – már-már a csillagászok is elkezdték tervezgetni jövőbéli Vénusz-utazásaikat -, azonban lehetséges, hogy korai volt az öröm, három, a korábbitól független tanulmány ugyanis nem talált bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy valóban élet lenne a korábban is élhetetlennek titulált bolygón.

Az egyik kutatócsoport az ALMA adatait vizsgálta át újra, ám nem találtak életre utaló nyomokat. „Azt mondják, hogy nem látják a foszfint. Ez igen problémás ”- nyilatkozta Conor Nixon, a NASA Goddard Űrrepülési Központjának tudósa, aki nem vett részt az elemzésben. Az arXiv nevű kéziratszerverre feltöltött, ám egyelőre még el nem fogadott tanulmány azt állítja, hogy a foszfin észlelése közel sem megbízható módszereken alapult, és ez vezethetett a hibás adatfeldolgozáshoz.

élet vénuszon
Forrás: Financial Times

Clara Sousa-Silva, a korábbi publikáció szerzője mindezek ellenére is lehetségesnek tartja a vénuszi foszfin létezését, egyúttal sürgetni szeretné a kutatókat, hogy minden lehetséges eszközt vessenek be a teória alátámasztása érdekében. Az asztrofizikus azt is hozzátette, hogy sajnos az is előfordulhat, hogy tényleg valamiféle hiba folytán találtak foszfint a bolygón.

Két másik csoport is feldolgozta a korábbi felfedezés eredeti adatait, és szintén nem találtak bizonyítékot a foszfinra. Egyelőre tehát az is előfordulhat, hogy eleve hibás adatokra építkeztek, amikor azt állították, hogy élet van a Vénuszon, ugyanis úgy tűnik, hogy semmiféle bizonyított nyom nem utal a foszfingáz jelenlétére az említett égitesten.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!