Egy cég saját arcfelismerő rendszerével zaklatta női dolgozóit

A Szilícium-völgyben működő startupot, a Verkada-t szexizmussal és diszkriminációval vádolják, miután az értékesítési igazgató a vállalat arcfelismerési rendszerét a női munkavállalók zaklatására használta fel.

Az idén januárban 1.6 milliárd dollárra becsült Verkada saját biztonsági kameráival szerelte fel irodáit. Tavaly az értékesítési igazgató ezeket a kamerákat felhasználva készített fényképeket a női alkalmazottairól, amelyeket feltöltött egy oldalra, és ízléstelen, szexista megjegyzéseket fűzött hozzájuk. Az eseményről először az IPVM számolt be.


Az ott dolgozó női alkalmazottak az IPVM-nek elmondták, hogy a vezető pozícióban lévő férfiak egy csoportja – akik közül sokan Danville-ben nőttek fel, és együtt futballoztak a középiskolában -, hozzájárult a munkahelyi szexizmus kialakulásához.

verkada-kamera
Forrás: Verkada

Miután napvilágra kerültek a vérlázító képek, Filip Kaliszan, a Verkada vezérigazgatója választás elé állította az érintett személyeket: vagy felmondanak a cégnél vagy csökkentik részesedésüket a vállalatnál – végül mindenki ez utóbbi mellett döntött. Az egyik alkalmazott szerint megdöbbentően enyhén kezelték az ügyet, az lett volna a helyes, ha ez eset az érintett személyek karrierjének végeztével zárult volna.

A The Verge-nek elküldött nyilatkozatában a vállalat szóvivője azt nyilatkozta: „Cégünk nem tolerálja a szexuális zaklatást vagy a nem megfelelő viselkedést. Ezt az elszigetelt esetet kivizsgálták, és minden érintett személy esetében megfelelő módon jártak el.”

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?