Látássérültek számára lehet hasznos az iPhone új funkciója

Rendkívül hasznos funkciót kapott az IOS: az új rendszer érzékeli az emberek jelenlétét és távolságát az iPhone kameráján keresztül, hogy a látássérült felhasználók is gond nélkül tarthassák a szociális távolságot. 

A funkció az Apple ARKit-jéből került elő, egy olyan fejlesztői csomagból, amelyből nagyon jól használható kiterjesztett valóság-alkalmazások láttak napvilágot. Az Apple „akadálymentesítési csapata” rájött, hogy ez az iPhone 12 Pro és a Pro Max által biztosított pontos távolságmérési eszközeivel összekötve rendkívül hasznos lehet bárki számára, aki látássérült.


Az új funkció – amely a Nagyító (Magnifier) applikáció része lesz – , a Pro és a Pro Max készülékek lidar és széles látószögű kameráját használja, ezeken keresztül képes többféle módon is visszajelzést adni a felhasználónak: például jelez, hogy vannak-e a közelben, ha igen, akkor megmondja, hogy a legközelebbi ember milyen távolságra van. Természetesen a rendszer folyamatosan frissül, ahogy közeledik vagy távolodik a felhasználó.

iPhone vak
Forrás: Cnet

Az említetteken túl az új funkció lehetővé teszi, hogy bizonyos távolságokat figyelmeztető hangokkal párosítsunk. Például, ha másfél métert adunk meg, akkor egy bizonyos hangon jelez a készülék, ha ezen belül; és megint egy másikon, ha ezen kívül tartózkodik valaki.

Az iPhone látássérült felhasználóinak szánt funkciója még hallássérülteknek is hasznos lehet, ugyanis azt is beállíthatjuk az alkalmazásban, hogy ha valaki sebesen közeledne felénk, a telefon figyelmeztető rezgéssel jelezze az illető közeledtét.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?