Kép: Free-Photos - Pixabay

A zene nagyszerű dolog, hiszen nem csak háttérzajként szolgál, hanem ugyanúgy képes megnyugtatni, mint feltüzelni, vagy éppen libabőrt kiváltani. 

Mindenkinek vannak kedvenc zenéi, amiket különböző hangulati állapotaiban hallgat. Más jó a tanuláshoz, az autózáshoz, a szórakozáshoz, a relaxáláshoz, főzéshez, vagy bármi más tevékenységhez. Akadnak emberek, akik bizonyos dallamok hallatán képesek elsírni magukat, míg másokat kiráz a hideg, a szó pozitív értelmében. Általánosságban elmondható, hogy az emberek felénél tapasztalható ilyesfajta jelenség a kedvenc dalaikat hallgatva. Francia idegtudósok egy csoportja a Frontiers in Neuroscience című folyóiratban kedden publikált egy tanulmányt, amely a hidegrázást összekapcsolta a több agyi régióval, amelyek kulcsfontosságúak a jutalom- és örömrendszerek aktiválásában.

Kép: PourquoiPas – Pixabay

A tanulmány 18 résztvevőt kért fel arra, hogy hallgassák meg azokat a dalokat, amelyek nagy hatással vannak rájuk és arra kérték őket, hogy jelezzék, mikor érzik a libabőrt, vagy éppen azt, hogy teljesen ellazultak. A megfigyeléshez EEG-hez kapcsolták a résztvevőket, amely képes észlelni a különböző agyi régiókból származó elektromos jeleket. A vizsgálatok azt mutatták, hogy az agy három jelentős területén lehetett kiemelt aktivitást tapasztalni. Az érzelmi feldolgozással, a mozgással, valamint a hangok és a zene feldolgozásával kapcsolatos területekről beszélünk. Ezek együttesen dopamin hormonok felszabadulását váltják ki, ami boldogságérzetet okoz, különösen akkor, amikor egy számunkra kedves zene szól.

Thibault Chabin, a franciaországi Université Bourgogne Franche-Comté vezető szerzője és kutatója úgy véli, hogy az eredmények jó perspektívát jelentenek a zenei érzelemkutatás számára, és lehetőséget nyújtanak további olyan tanulmányokra, amik más összefüggéseket is képesek feltárni. Azt is elmondta, hogy ez most csak egy “kis” tanulmány, de a jövőben szeretnének mélyebben is belemenni a témába, hogy megismerjék a zene ősi funkcióját.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!