Idén 28. alkalommal rendezték meg az Az Év Természetfotósa versenyt, amely Magyarország és a régió legrangosabb ehhez hasonló megmérettetése.

A díjakat 2020. november 3-án, egy online eseményen keretén belül adták át, amelyből a Magyar Természettudományi Múzeumban megnyílt a legjobb képekből álló kiállítás is. Idén 4114 darab beérkezett munka közül válogathatott a nagyérdemű zsűri, akik végül Pintér Csaba Légivadász című képéért ítélték oda az első helyezést: az igazi “akciófotó” egy karvalyt ábrázol, amint éppen levadász egy citromsármányt.

Az év természetfotósa
Pintér Csaba: Légivadász  Forrás: Majsa Info

A héttagú zsűrinek nagyon nem volt könnyű dolga, ugyanis elmondásuk szerint a valaha volt legnagyobb mennyiségű, és egyben legszínvonalasabb munkák közül kellett kiválogatniuk a legjobbakat. Az év természetfotósa díjat végül Potyó Imre zsebelhette be, akinek 9 beküldött képe is igen előkelő helyen végzett a versenyen.

Az év természetfotósa
Potyó Imre: A bolharák univerzuma Forrás: National Geographic

Koncz-Bisztricz Tamás lett az év ifjú természet fotósa, aki egy nagyon megkapó portfólióval érdemelte ezt ki a kitüntetést.

Koncz-Bisztricz Tamás: Ürge a tavaszi havazásban Forrás: National Geographic

A madarak viselkedése kategóriát Hantai PéterKezünkben a Föld kategóriát Gergely JózsefAz emlősök viselkedése kategóriát pedig Berendi Tibor nyerte meg.

Az év természetfotója
Gergely József Forrás: National Geographic

Az állatok és környezetük kategóriában Potyó Imre végzett az első helyen, Az állatok viselkedése kategóriában Botos Éva lett a legjobb, míg Az állatok szemtől szemben kategória első helyezését Marchart Pál érdemelte ki.

Az év természetfotója
Botos Éva Forrás: National Geographic

Tájak kategóriában Németh Tamás nyert, Jantyik Tibor készítette idén a Növények és gombák kategória első díjas felvételét, a Kompozíció, forma és kísérletezés kategóriában pedig Török János aratott győzelmet.

Az év természetfotósa
Jantyik Tibor  Forrás: National Geographic

Az Élet a vízfelszín alatt kategória élén Előd László tudhatja magát, a Fekete-fehér természetfotók kategória első helyezettje Berényi Zsolt lett, a Napnyugtától napkeltéig kategória legjobbja Horváth Zsolt, míg A természet és a fenntartható energiatermelés kapcsolata kategóriában Radisics Milán fotóját találták a legérdemesebbnek.

10._Előd-László_-_Pöröly_10_1_1192_2380
Előd László Forrás: National Geographic

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!