Virgin Hyperloop One
Forrás: BBC

A vasúti közlekedést forradalmasítani kívánó Virgin Hyperloop One vonatját már utasokkal is letesztelték a Nevadai sivatagban. 

A Virgin Hyperloop One egy amerikai szállítmányozási és technológiai vállalat, amely a hyperloop névre keresztelt nagy sebességű technológiai koncepció megvalósításán és forgalomba helyezésén ügyködik 2014 óta. A Hyperloop-koncepció lényege egy merőben új, innovatív és izgalmas elképzelés az emberek és áruk szállítására méghozzá egy repülőgép sebességével.

Bár a futurisztikus vasutat már több ízben is tesztelték, most először került arra sor, hogy utasokat is szállított: a próba során a társaság két munkatársa, 15 másodperc alatt tette meg az 500 méteres tesztpálya hosszát, elérve a 172 km / h sebességet, amely csupán töredéke a Virgin vállalat törekvéseinek, ahol az 1000 km / h elérése lenne a végső cél.

hyperloop
Forrás: BBC

A hyperloop-koncepciót Elon Musk, a Tesla tulajdonosa találta ki, de cége a Hyperloop One csupán az egyik, a hasonló fejlesztésen dolgozó vállalkozások közül. Az elképzelés lényege az, hogy a föld alatt kiépített alagutak vákuumában több száz kilométer/órás sebességgel közlekednének a kapszulára emlékeztető vonatok, amivel az órákig tartó utak percekre rövidülnének le.

Virgin Hyperloop One
Forrás: BBC

Virgin Hyperloop One vasútjának sebességét egyelőre még korlátozta a pálya hossza is, mivel a próba során nem volt elegendő ideje felgyorsulni a járműnek. A vonatsebesség-világrekordját egyébként egy japán vonat tartja, ami 2015-ben 603 km / h sebességet ért el a Fuji-hegy közelében tett próbaüzem alatt.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!