Illegális diákmunka miatt botrány az Apple beszállítója körül

Az Apple Pegatron nevű beszállítóját az ellátási lánc szabályainak megszegésével vádolják, ugyanis nagyon úgy tűnik, hogy a cég illegális diákmunkát végeztetett beosztottjaival.

A tajvani Pegatron cég arra kérte diákmunkásait, hogy éjszakai műszakban és túlórában is dolgozzanak az egyik kínai üzemükben – közölte az amerikai vállalat, a BBC információi szerint. Az Apple hozzátette, hogy a vállalat meghamisított dokumentumokkal próbálta leplezni a jogsértést.


A botrányt kiváltó esetre az Apple egyik belső vizsgálata során került sor, amely következtében az Apple felfüggesztette a további gyártási megbízásokat a cég irányába. A Pegatron az Apple egyik legnagyobb tajvani bérgyártója, amely részt vesz többek között az iPhone telefonok gyártásában is.

A két legsúlyosabb fiatalkorúakkal kapcsolatos visszaélésre – a gyermekmunkára és a kényszermunkára – nem találtak jeleket, ám ettől függetlenül, a diákmunkáért felelős személyt elbocsátották, egyúttal pedig egy külső ellenőrzési szervet bíztak meg a HR-osztály felügyeletével, ahol az illetékesek különböző trükkös módszerekkel igyekeztek kijátszani az etikai kódexben foglaltakat.

Apple pegatron
Forrás: iPhone Root

Munkavállalói jogvédők már többször is kritizálták az Apple által alkalmazott gyárak körülményeit, 2014-ben a BBC egyik vizsgálata is kifogásolhatónak találta a Pegatron iPhone 6 gyártósorának körülményeit. Titkos vizsgálatok arra is fényt derített, hogy olyanra is akadt példa, hogy a munkavállalóknak 18 napot kellett egymás után 16 órás műszakban lehúzniuk.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?