A Mars bolygójárója, a Curiosity ismét egy szelfit küldött a vörös bolygóról, miközben értékes mintákat is szerzett. 

A Curiosity legújabb szelfije a Mary Anning nevű helyről származik, ami egy 19. századi angol paleontológus után kapta a nevét. A holdjáró tavaly július óta tartózkodik a helyszínen, ahonnan már több mintát is sikerült szereznie.

A bolygójáró fotója azért nem a hagyományos értelemben vett szelfi, hanem egy 59 felvételből álló panorámakép, amelyet október 25-én, a küldetés 2922. marsi napján készített a robot robotkarján lévő kamera.

A Curiosity a karján lévő fúró segítségével három különböző helyről vett mintákat, amelyek a Mary Anning, a Mary Anning 3 és a Groken nevet viselik. A mintavétel alapján a kutatók különböző elemzéseket hajtanak végre, miközben folyamatosan kutatják az esetleges szerves molekulák felbukkanását. A vizsgálat minden bizonnyal hónapokig is eltarthat.

curiosity
Forrás: NASA

A marsjáró idén a Glen Torridon névre keresztelt térségben járt, ahol a talált helyi ásványok és szerves molekulák arra engednek következtetni, hogy egykoron, több milliárd évvel ezelőtt, tavak és patakok is voltak a régióban.

curiosity-szelfi
Forrás: NASA

A Curiosity még 2012 augusztusában érkezett meg a Marsra, azóta végez kutatásokat a vörös bolygón, miközben szép lassan halad felfelé az Aeolis Mons hegyén, és keresi az életre utaló jeleket. A Curiosity már számos különleges dolgot rögzített, nem is olyan rég például a Mars egyik jellegzetes jelenségét, egy hatalmas porördögöt is lencsevégre kerített a Gale-kráterben, melyeket ezután a NASA mérnökei még egy giffé is alakítottak.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!