Négy űrhajóst indított útnak a SpaceX a Nemzetközi Űrállomásra

A SpaceX most vasárnap indította el első teljes értékű űrmisszióját, amelynek keretén belül 27 órányi repülés után négy asztronauta érkezik meg a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére. 

A NASA űrhajósait Michael Hopkins-t, Victor Glovert, Shannon Walkert és Soichi Noguchi-t a NASA Cape Canaveral-i űrközpontjából 19:27-kor indították útnak a fél éve kipróbált Crew Dragon űrhajójában. A kilövést élőben közvetítette az amerikai űrkutatási hivatal is. Az Elon Musk által alapított amerikai űrkutatási vállalat életében mérföldkőnek számít a mostani űrexpedíció.


A személyzet körülbelül 27 órát tölt a pályán, várhatóan ugyanis hétfőn, 23 órakor érkeznek meg a Nemzetközi Űrállomásra. Az utat egyébként rövidebre tervezték, de az Eta hurrikán okozta rossz idő miatt, későbbre halasztották a felszállást. Az előzetes tervek alapján körülbelül hat hónapot töltenek majd az újonnan fellőtt űrhajósok az űrben.

A négy asztronauta három másik űrhajóssal dolgozhat majd együtt a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), jelenleg ugyanis Szergej Rizsikov és Szergej Kudj-Szvercskov orosz, valamint Kate Rubins amerikai asztronauta tartózkodik ott. Ez egyébként az első alkalom az amerikai űrkutatás történetében, hogy a NASA egy magáncéggel karöltve indított űrexpedíciót.

spacex
Forrás: France 24

A SpaceX és a NASA most lőtt fel elsőként teljesen operatív legénységi missziót a májusi tesztmisszió után, amelyben a NASA űrhajósait, Douglas Hurley és Robert Behnken tesztpilótát szállították az űrállomásra.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?