Már csak idő kérdése volt, hogy Elon Musk cége, a Tesla mikor kerül fel az S&P 500 indexbe, amely a NYSE és a NASDAQ által jegyzett, érték alapján legnagyobb amerikai vállalatok részvényindexe.

Hónapokig tartó spekuláció után december 21-től az autógyártó startup, a Tesla lesz az S&P Dow Jones indexek legújabb várományosa. A mérföldkőnek számító esemény hírére a Tesla részvényeinek értéke több mint 10% -kal ugrott.

A Tesla már tavaly szeptemberben teljesítette az S&P 500-ba való felvétel kritériumait, de mindeddig az úgynevezett „Index Bizottságának” a vizsgálata folyt. Az eltelt hónapokban a befektetők már elkezdtek suttogni arról, hogy az elektromos jármű úttörője hamarosan utat tör majd az S&P 500 index felé, és végül nem is tévedtek.

Tesla S&P 500
Forrás: The Guardian

Miután a Tesla négy egymást követő negyedévben is profitot termelt, valamint a legutóbbi negyedévben is profitabilis volt, ezzel teljesítette az S&P 500 indexbe való bekerülés két fontos alaptételét.

A világ legfontosabb tőzsdemutatói között számon tartott S&P 500 története az 1923-ig nyúlik vissza, de csak 1957 januárjában terjesztették ki 500 vállalatra. Kidolgozója és a mai napig a kezelője a S&P Dow Jones Indices, amely egy, az S&P Global többségi tulajdonában lévő közös cég. Ehhez kapcsolódik az S&P 500 Top 50 index is, amely csak az S&P 500 legnagyobb 50 vállalatát követi figyelemmel.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!