159 000 Tesla adhatja meg magát a memóriachipek miatt, pedig a gyártó próbálkozott frissítésekkel enyhíteni a bajt. 

A jelentések szerint 159 000 darab Tesla Model S és Model X (2012 és 2018 között gyártották ezeket) autó adhatja meg magát teljesen, elhasználódott memóriachipek miatt. Az eMMC NAND tárhely ugyanis az élete végéhez közeledik ezekben a modellekben, ez pedig szenzor- és alkatrészhibákat okoz.

Az NVIDIA Tegra 3 számítógép 8 GB-os flash memórialapkája nem tud majd több ciklust írni (ugyanis az írási ciklusok mennyisége véges ezeknél a chipeknél), a rendszerhibákról az amerikai közlekedési hatóságok már több mint 16 000 panaszt kaptak.

A 3-4 éve működő rendszereknél elvileg már jelentkeznek a hibák, például a tolatókamera leáll vagy a szélvédőfűtés nem megy. A Tesla vezetéssegítő rendszerei is megadják magukat, de például az indexhang sem működik. A legrosszabb esetben vezetés közben is adódhatnak hibák.

Az újabb Tesláknál elvileg már nem áll fenn mindennek a lehetősége. A régieknél szoftverfrissítéssel igyekeztek minimalizálni az elhasználódást, de ezzel csak időt nyertek. Ha meghalnak a chipek, az egész rendszert cserélni kell.

Erre gondoljon majd mindenki, aki használt Tesla vásárlását fontolgatja.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Fotó: InsideEVs