Tévét keres nagyjából 100 000 forintos maximális áron? Segítünk! Az olcsó tv vásárlás nem egyszerű kérdés, de itt is akadnak jó termékek.

Rengeteg olyan kérdést kapunk, hogy segítsünk televízió vásárlásában, és e megkeresések nagy része az olcsóbb kategóriát érinti. A választék hatalmas, mindenki megígér mindent, tényleg nagyon nehéz dolga van annak, aki választani szeretne. Összeszedtük a legfontosabb szempontokat, hogy mire is érdemes figyelni, ha valaki nagyjából maximum 100 000-120 000 forintot szeretne televízióra költeni. Ez ebben a termékcsaládban még abszolút az olcsó kategóriának számít. A cikk végén ajánlunk néhány konkrét modellt is.

olcsó tv vásárlás

Az ott feltűntetett árak értelemszerűen eltérhetnek a későbbiekben, tehát előfordulhat, hogy mire valaki elolvassa, már más áron adják az ilyen-olyan akciók, promóciók miatt. A cikkben direkt nem a termékoldalakra linkeltünk, hanem az árukeresős oldalra, ott össze lehet hasonlítani az árakat. Azt fontos megjegyezni, hogy a vásárlás előtt mindenképpen javasoljuk, hogy működés közben is tekintse meg mindenki a kiválasztott terméket! Ha valakinek egyébként bármilyen jó tippje van, ossza meg velünk, és a többi olvasóval a Facebook oldalunkon!

LED TV

Sokakban merül fel a kérdés, hogy LED vagy LCD tévét érdemes-e vásárolni. Nos, azaz igazság, hogy a LED TV csak egy marketing elnevezés. Ezek a készülékek is LCD technológiára épülnek, a működéshez szükséges háttérvilágítást biztosítják LED-ek. Viszont ma már minden, de tényleg minden tv ilyen, még a legolcsóbb, leggagyibb darabok is. A különbség az, hogy vannak gyártók, akik kiemelik, hogy “LED TV”, mások pedig nem. Szóval ezzel kérdéssel nem kell egyáltalán foglalkozni, ne legyen szempont a döntés során, hogy “melyik a LED TV”, mert mindegyik az.

OLED tv, QLED tv

Ebben az alacsony árkategóriában az ilyen technológiára épülő készülékek elérhetetlenek, felesleges is őket keresni. Sajnos. Szóval csak LED háttérvilágítású LCD televíziók jöhetnek szóba.

olcsó tv vásárlás
Méret

Nyilván sok múlik azon, hogy hol és hogyan szeretné valaki használni a terméket. De ettől függetlenül egyértelmű a véleményünk – minél nagyobb annál jobb! Ez legyen az egyik legfontosabb szempont a választás során! Tudjuk, hogy sokan azt gondolják, hogy nincs szükségük nagy képátlóra, vagy, hogy nem tudnák azt megszokni, de ez tévedés. A tapasztalataink szerint ilyen árért ma már lehet 50 inches képátlójú készülékeket is kapni. Emellett a 43 és a 32 inch a két leggyakoribb méret. Szerintünk a 32 incheseket már jobb hanyagolni, egy pici szobában sem zavaró a 43 inches sem.

Felbontás

A 32 inches kategóriában még sok a HD (1280 x 720 képpont) felbontású készülék, ami ebben a méretben még elfogadható. De ha lehet, akkor már itt is inkább érdemes a Full HD felbontást (1920 x 1080) választani, mert érzékelhető a különbség. Ennél nagyobb méretben a Full HD már alap, de megjelentek már a 4K (3840 x 2160) készülékek is 43″ kategóriában is. Már valamelyest itt is érzékelhető a különbség, de ez nem annyira markáns, mint a 48-50 inches készülékeknél. Szóval egyértelmű, hogy van értelme a 4K-nak ezen a szinten is.


Sokan azzal érvelnek a 4K felbontású modellek ellen, hogy nincs ilyen tartalom, azonban ez egyszerűen nem igaz. Az tény, hogy az ilyen felbontású hagyományos tv adások hiányoznak, azonban az online streaming platformokon (Netflix, YouTube, Amazon) már egyszerűen elérhető az ilyen kontent, hogy a torrentről vagy a játékokról ne is beszéljünk. Ráadásul minden jel arra utal, hogy a jövőben még több lesz a 4K anyag, tehát nem butaság ilyen modellt választani, ha valaki megteheti.

Panel

VA és IPS LCD panelre épülő készülékeket árulnak az alacsonyabb kategóriás modellek között. Az IPS-nek elvileg jobb a betekintési szöge, és valósághűbbek a színei, a VA viszont kontrasztosabb, és markánsabbak a tónusok. Nos, az az igazság, hogy sok múlik a képfeldolgozó chipen is, ami típusonként eltérő. Tehát azt nem lehet pusztán a panel alapján megmondani, hogy a képminőség jó-e vagy rossz. Emiatt aztán mi ezt a szempontot nem tartanánk fontosnak ha olcsó tv vásárlás kerül szóba.

HDR támogatás

Nem rossz, ha támogatott, de nem létfontosságú.

Okostévé

Sokan az okostévé rendszer, mint fogalom és az elérhető internetes tartalmak közé egyenlőségjelet tesznek. Pedig az igazsághoz közelebb áll, hogy az okostévé rendszer egyfajta operációs rendszer, hasonló ahhoz, mint ami a telefonokon fut. Ezáltal ez nem pusztán az elérhető internetes tartalmak körére hat ki, hanem a készülék egész működésére. A különböző beállítások módosítására, funkciók aktiválására, Bluetooth és Miracast (képernyőtükrözés) támogatására stb. stb.. Ha egy okostévé rendszer jól működik, az abban nyilvánul meg, hogy stabil, gyors, átlátható, nem fagy le, könnyen kezelhető, és közvetlen elérést nyújt a népszerű internetes applikációkhoz.


Ez utóbbiak közé tartozik a Netflix, a YouTube, a HBO Go, az Amazon Prime, a Spotify, tehát a különféle tartalomszolgáltató applikációk. Tehát ha valaki ezek közül bármelyiket használni akarja, akkor érdemes utánanéznie annak, hogy az adott gyártó modelljein elérhetőek-e ezek. A legjobb okostévé rendszerek jelenleg az LG féle webOS és a Samsung féle Tizen Smart TV. Ezek gyorsak, átláthatóak, stabilak, és az említett fontos alkalmazások sem hiányoznak. A Google által fejlesztett Android TV rendszeren sokat javítottak, így ma már nem nagyon fagyogat, az alkalmazáskínálata pedig brutálisan nagy. Viszont teljesítményigényes, emiatt az olcsóbb tévékbe szerelt gyenge hardverek miatt előfordulhat idegesítő akadozás, valamint a menürendszere kicsit átláthatatlan, ezért nehézkesen kezelhető. Azaz egy szóval nem túl felhasználóbarát. A Panasonic tévékben használt MyHomeScreen gyors és átlátható, viszont az alkalmazáskínálata szegényes.

Egyébként az sem feltétlenül baj, ha egy televízióban nincs okostévé rendszer. Ilyenkor is kapunk egy primitív menüt, amiben lehet állítgatni a paramétereken, viszont egy csomó fontos extra szolgáltatásról, így például a netes alkalmazásokról le kell mondani. Azonban ezek egy külső okos doboz csatlakoztatásával elérhetővé válnak. Az ilyen smart boxok használata viszont értelemszerűen extra költséggel jár, hiszen ezek ára nagyjából 10 000 forintnál kezdődik.

Digitális tv tuner

Ma már minden modern tévében van digitális tv tuner.

Hangminőség

Az olcsó kategóriában csodákra nem lehet számítani. Kiemelkedő hangzást egyetlen készüléktől sem várhatunk. A jellemzően alkalmazott két darab, egyenként 5-10 wattos rejtett hangszóró nem képes átütő hangélmény megteremtésére. A márkás készülékek azért többnyire egy fokkal jobb hangminőséget nyújtanak, mint a noname darabok. Ráadásul ezeknél biztos nem kell tartani idegesítő hanghibáktól. Azaz zúgástól, búgástől, recegéstől, sercegéstől, ami azért a gagyibb brandeknél még mindig befigyelhet. Mindenesetre akinek fontos a jó megszólalás az egy ilyen olcsó tévé használata esetén nem fogja megúszni egy normális külső hangrendszer beüzemelését. Ez pedig értelemszerűen akár extra költséggel is járhat.

olcsó tv vásárlás
Dizájn

Óriási megfejtéseket ebben a kategóriában felesleges várni. A kávák szinte minden esetben igen vékonyak, a készülékek megjelenése eléggé uniformizált. Színben lehet eltérés, hiszen van pár modell, amely ezüstös fényezést kapott a hagyományos sötétszürke vagy fekete helyett. A talp fontosságára viszont felhívnánk a figyelmet: Rengeteg olyan olcsó tv van, amely széleken elhelyezett tappancsokon nyugszik. Ezek stabilan tartanak, viszont egy keskeny asztalról vagy szekrényről simán lelóghatnak, ami problémát okozhat. Szóval erre azért illik tekintettel lenni egy vásárlási döntés meghozatala során.

Márkák

Mi a következő márkák közül választanánk, és a többieket hanyagolnánk: Samsung, LG, Sharp, Panasonic, Philips, TCL, Sony, Hisense.

Ajánlott modellek – olcsó tv vásárlás

Samsung UE43TU7022 – 95 000 forint
4K felbontás, HDR támogatással, és az okostévé rendszer sem hiányzik ebből a 43 hüvelykes, VA panellel ellátott készülékből.

LG 43UN71003LB – 104 000 forint
Ez a készülék IPS panelre épül, 4K felbontást kínál, HDR támogatás mellett. Ellátták az LG szuper webOS okostévé rendszerével. Hagyományos talpat kapott, és emiatt egy keskenyebb szekrényre is felrakható.

Sharp 32BG2E70 000 forint
A piacra a közelmúltban visszatért Sharp tévék képminősége a tapasztalataink szerint kifejeztten jó, és mozgásmegjelenítésben kifejezetten erősek, ami a játékosoknak fontos lehet. Ez a készülék 32 inches, Full HD felbontást kínál, és a netes tartalmak elérése is biztosított.

TCL 50P610 – 100 000 forint
Ez a modell képminőségét tekintve elmarad az itt említett modellektől egy kicsit, de helyzet azért egyáltalán nem katasztrofális. Az Android TV rendszernek sem vagyunk elvakult hívei, de attól ez még egy használható platform. Viszont 50 inches képátlóval bír, ami miatt muszáj volt beemelni ide.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!