Kép: Automotive Plastics

Persze ez nem olyan nemzeti konzultáció, mint idehaza, mivel valóban kíváncsiak a polgárok véleményére, és tényleg fontos témában.

Habár még igen messze vagyunk attól, hogy az önvezető autók elárasszák az utakat, de az Egyesült Államok igyekszik időben megtenni a szükséges lépéseket. Ennek érdekében úgy döntött, nemzeti konzultáció keretében érdeklődik a lakosságnál, igaz, ott nem így hívják. Az NHTSA, ami az Egyesült Államok Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Igazgatósága, nem szeretne úgy szabályzást alkotni, hogy nem kérdezi meg az emberek véleményét.Csütörtökön jelentették be, hogy várják az ötleteket “az automatizált vezetési rendszerek biztonságos viselkedését szabályozó alapelvek lehetséges fejlesztéséről”. Hogy világos legyen, semmi, amivel eddig az NHTSA előállt, nem végleges, de azt szeretné, ha a nyilvánosság is hozzátenné a saját gondolatait.

The Conversation

Az ügynökség hangsúlyozta, hogy az önvezető rendszerek nem fognak hasonlítani semmilyen ma használt autóipari rendszerre, ezért azt szeretné biztosítani, hogy a nyilvánosságnak lehetősége legyen megismerni a technológia körüli kihívásokat. Így eloszlathatóak az adatvédelemmel és a biztonsággal kapcsolatos aggodalmak is. Miután lezárul a “nemzeti konzultáció” (hívjuk így) időszaka, az NHTSA szerint a visszajelzések segíthetnek a jövőbeli politikák alakításában, de az igazán fontos döntések meghozataláig még hosszú évek vannak hátra. Az önvezető autók egyébként is olyan jogi hátteret igényelnek, amilyenre eddig még nem volt példa, hiszen ha csak azt vesszük, hogy két jármű egymásnak megy, vajon ki a felelős? A gyártó, a tulajdonos, a programozó? Mind-mind megannyi megválaszolatlan kérdés.