Mire kerestek többen: USA elnökválasztás vagy COVID kormánybejelentés?

Az elmúlt napok/hetek kiemelkedő társadalmi eseményei több esetben is kiugró látogatottságot hoztak a hírportálok és hírgyűjtő oldalak számára, és a Telenor Hipernet elemzése szerint a magyar internetezők sem akartak lemaradni a világban és az országban történt eseményekről. 

Az internetező lakosság információéhsége mérhető mértékben emelkedett, nem is csoda, hiszen az ember csak kapkodta a fejét az elmúlt hetekben lezajlott események hallatán. Az elmúlt két hét különösen intenzív volt ezen a téren: a 2020-as USA elnökválasztás és az őszi koronavírus-hullámhoz kapcsolódó kormánybejelentések idején másfélszeresére nőtt a böngészési típusú adatforgalom a Hipernet-hálózaton. A Telenor ennek kapcsán egy elemzést is végzett, amely szerint a magyar internetezők kitartóan követték a nemzetközi híreket, de a nagyobb adatforgalom még mindig a hazai kormányintézkedések idején volt mérhető.


A Telenor Hipernet vizsgálata magába foglalja a mobiltelefonos és nagyképernyős (asztali számítógép és laptop) nethasználatot is, amik a Telenor hálózatán csatlakoztak a világhálóra.

Az adatforgalom átlagához két átlagos hétköznapot – így a vizsgálatban bázisidőszaknak tekinthető október 27-i és 28-i napokat – vették alapul, amihez képest november 3-án kedden jelentősen, közel másfélszeresére, 42,9%-kal nőtt a böngészési típusú Hipernet-forgalom, míg az elnökválasztás másnapján – amikor az eredmények többsége érkezett – a bázisidőszakhoz képest 42,2% növekmény látható a böngészési típusú adatforgalomban.

telenor-hipernet

Ezt követően minden bizonnyal a magyarországi COVID-helyezettel kapcsolatos november 9-i kormánybejelentés, majd a 10-én kedden megjelent szabályozások megismerése és a kapcsolódó hírek feldolgozása okozhatott jelentősen nagyobb böngészési adatforgalmat a hazai internetezők körében. A legnagyobb forgalmat jelentő napon a bázisidőszakhoz képest több mint másfélszeresére, 57%-kal nőtt a böngészési típusú adatforgalom a Hipernet hálózaton, ami még szerdán is kitartott.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?