Megéri megvenni az új Xbox konzolt? Utánajártunk!

Csak bűvészkedés a számokkal, vagy tényleg nyújt extrát az új Xbox, a világ legerősebb játékkonzolja?

Hosszas várakozás után a Microsoft 2020 őszén piacra dobta az új generációs Xbox játékkonzolokat. Egészen pontosan a gyengébb, de olcsóbb Xbox Series S és a bikább de drágább Xbox Series X gépeket. Ez utóbbi jelenleg a világ legerősebb játékgépe, mi meg megnéztük, hogy tényleg van-e látható előrelépés az elődökhöz képest.


Izmos hardver

A termékbe az AMD által speciálisan e termékhez tervezett, 7 nm gyártástechnológiával készülő lapka lapka került. A 8 magos, ZEN 2 alapú processzorban a magok órajele 3,8 GHz, emellett került bele egy módosított, AMD RDNA 2 alapú grafikus vezérlő, valamint szolid 16 GB RAM. A termék grafikus teljesítménye 12 teraflop, ami pont kétszerese a korábbi generáció leggyilkosabb gépének.

új xbox

Ennek köszönhetően elméletileg lehetségessé válik a másodpercenkénti 120 képkockás 4K képi jel előállítása, ami az ultranagy felbontású tartalmak minden korábbinál folyamatosabb megjelenítését teszi lehetővé. Emellett ki kell emelni az adattárolásra szolgáló 1 TB-os NVMe SSD-t, amely a korábbinál lényegesen gyorsabb adatkezelést tesz lehetővé. Mindez jelenleg, játékra kihegyezett csúcshardvernek számít, és az Xbox Series X a világ legerősebb játékkonzolja. Szóval az alapok elég jók.

Látható eredmény?

Hardveres téren tényleg komoly előrelépést jelent az új konzol, de persze joggal merülhet fel a kérdés, hogy ennek van-e bármilyen haszna a felhasználó számára. Érdemes-e legombolnia egy szép kerek összeget? Már megérkeztek az első, új generációs konzolra is optimalizált játékok, mi pedig ezek közül két nagy névvel, az Assassin’s Creed: Valhalla, illetve a Call of Duty: Black Ops nevű programmal teszteltük az elmúlt két hétben.

új Xbox
A Valhallánál sajnos a 4K/120p támogatás még nem megoldott, (vagy 1440p/120p vagy 4K/60p az elérhető opció) de így is szembeötlő a különbség a korábbi legszebb játékokhoz képest is. A részletek sokkal finomabbak, ráadásul sokkal több környezeti elem mozog (kavarognak a levelek, hajladoznak a fűszálak, repkednek a madarak, füstöl a füst, hullámzik a víz, közben esik az eső stb.) egy időben.

űj xbox

A fények és árnyékok mozgása pillanatról-pillanatra dinamikusan változik, az animációk pedig a korábbinál pontosabbak, gördülékenyebbek. Mindent összevetve a látványvilág még egy pár fokkal realisztikusabbnak tűnik, mint korábban. Pedig hát már akkor is jó magasan volt a léc. A CoD-nál ment a 4K/120 FPS, és ilyen felbontásban, ilyen szintű mozgásmegjelenítést még tényleg nem láttunk korábban.

űj xbox

A nagy dinamikatartomány támogatása nem újdonság, de az is jól működik. Azt azért fontos megjegyezni, hogy a termékben rejlő lehetőségek maximális kihasználásához szükség van egy kellően nagy tudású megjelenítőre. Tehát egy olyan legalább 4K felbontású tévére, amelyben megtalálhatóak a 4K/120p jelek továbbítását biztosító HDMI 2.1 funkciók.

Visszafelé kompatibilis?

Igen, a régi játékok játszhatóak rajta!

Kontroller

Egyelőre sokkal masszívabbnak, strapabíróbbnak tűnik, mint az előző Xbox rettenetes gyári vezérlői.

űj xbox

Kezelés

Nem változott semmit érdemben. A grafikus kezelőfelület átlátható, logikus, hamar meg lehet mindent találni. Magyarul is tud! A vezérléshez pedig csak a kontrollerre van szükség.

Extrák

Az Xbox Series X alapvetően egy játékgép, sokoldalúságban meg sem közelíti a „rendes” számítógépeket. Ettől függetlenül elérhető rajta jó néhány szolgáltatás, például lehet a segítségével zenét hallgatni, videózni vagy filmezni. A nálunk járt változatba konkrétan egy UHD Blu-ray lemezek kezelésére képes optikai meghajtó került, amely tehát a lehető legjobb kép- és hangminőséget szavatoló formátum kezelését is támogatja. Emellett a böngésző sem hányzik belőle, de azért ezt a gépet nem netezgetésre találták ki.

Ár

Az Xbox Series X jelenleg 200 000 forint. Ahhoz képest, hogy ez gyakorlatilag egy gamer csúcsgép, egyáltalán nem vészes összeg.

Kinek ajánljuk – Xbox Series X

– Kompromisszumok nélküli csúcskonzolt szeretne
– Fontos az elérhető legjobb grafika
– Játékra keres elérhető árú megoldást
– A jelenlegi legjobb konzolos játékélményt keresi
– Korábban is Xbox-os volt, és a régebbi játékaival is akar játszani a jövőben

Kinek nem ajánljuk – Xbox Series X

– Kifejezetten olcsó gépet keres
– PlayStation exkluzív játékokra fáj a foga
– Korábban PS tulaj volt, és a régi játékait sem akarja veszni hagyni.

Még több információ az új Xbox Series X konzolról a hivatalos oldalon 

[sc name=”facebook” ]

  • Külső
    (5)
  • Hardver
    (4.5)
  • Szolgáltatások
    (4.5)
4.7

Összegzés

Az új Xbox egyértelmű előrelépést jelent, amely látható, érzékelhető, és kézzelfogható előnyöket kínál.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?