Csak bűvészkedés a számokkal, vagy tényleg nyújt extrát az új Xbox, a világ legerősebb játékkonzolja?

Hosszas várakozás után a Microsoft 2020 őszén piacra dobta az új generációs Xbox játékkonzolokat. Egészen pontosan a gyengébb, de olcsóbb Xbox Series S és a bikább de drágább Xbox Series X gépeket. Ez utóbbi jelenleg a világ legerősebb játékgépe, mi meg megnéztük, hogy tényleg van-e látható előrelépés az elődökhöz képest.

Izmos hardver

A termékbe az AMD által speciálisan e termékhez tervezett, 7 nm gyártástechnológiával készülő lapka lapka került. A 8 magos, ZEN 2 alapú processzorban a magok órajele 3,8 GHz, emellett került bele egy módosított, AMD RDNA 2 alapú grafikus vezérlő, valamint szolid 16 GB RAM. A termék grafikus teljesítménye 12 teraflop, ami pont kétszerese a korábbi generáció leggyilkosabb gépének.

új xbox

Ennek köszönhetően elméletileg lehetségessé válik a másodpercenkénti 120 képkockás 4K képi jel előállítása, ami az ultranagy felbontású tartalmak minden korábbinál folyamatosabb megjelenítését teszi lehetővé. Emellett ki kell emelni az adattárolásra szolgáló 1 TB-os NVMe SSD-t, amely a korábbinál lényegesen gyorsabb adatkezelést tesz lehetővé. Mindez jelenleg, játékra kihegyezett csúcshardvernek számít, és az Xbox Series X a világ legerősebb játékkonzolja. Szóval az alapok elég jók.

Látható eredmény?

Hardveres téren tényleg komoly előrelépést jelent az új konzol, de persze joggal merülhet fel a kérdés, hogy ennek van-e bármilyen haszna a felhasználó számára. Érdemes-e legombolnia egy szép kerek összeget? Már megérkeztek az első, új generációs konzolra is optimalizált játékok, mi pedig ezek közül két nagy névvel, az Assassin’s Creed: Valhalla, illetve a Call of Duty: Black Ops nevű programmal teszteltük az elmúlt két hétben.

új Xbox
A Valhallánál sajnos a 4K/120p támogatás még nem megoldott, (vagy 1440p/120p vagy 4K/60p az elérhető opció) de így is szembeötlő a különbség a korábbi legszebb játékokhoz képest is. A részletek sokkal finomabbak, ráadásul sokkal több környezeti elem mozog (kavarognak a levelek, hajladoznak a fűszálak, repkednek a madarak, füstöl a füst, hullámzik a víz, közben esik az eső stb.) egy időben.

űj xbox

A fények és árnyékok mozgása pillanatról-pillanatra dinamikusan változik, az animációk pedig a korábbinál pontosabbak, gördülékenyebbek. Mindent összevetve a látványvilág még egy pár fokkal realisztikusabbnak tűnik, mint korábban. Pedig hát már akkor is jó magasan volt a léc. A CoD-nál ment a 4K/120 FPS, és ilyen felbontásban, ilyen szintű mozgásmegjelenítést még tényleg nem láttunk korábban.

űj xbox

A nagy dinamikatartomány támogatása nem újdonság, de az is jól működik. Azt azért fontos megjegyezni, hogy a termékben rejlő lehetőségek maximális kihasználásához szükség van egy kellően nagy tudású megjelenítőre. Tehát egy olyan legalább 4K felbontású tévére, amelyben megtalálhatóak a 4K/120p jelek továbbítását biztosító HDMI 2.1 funkciók.

Visszafelé kompatibilis?

Igen, a régi játékok játszhatóak rajta!

Kontroller

Egyelőre sokkal masszívabbnak, strapabíróbbnak tűnik, mint az előző Xbox rettenetes gyári vezérlői.

űj xbox

Kezelés

Nem változott semmit érdemben. A grafikus kezelőfelület átlátható, logikus, hamar meg lehet mindent találni. Magyarul is tud! A vezérléshez pedig csak a kontrollerre van szükség.

Extrák

Az Xbox Series X alapvetően egy játékgép, sokoldalúságban meg sem közelíti a “rendes” számítógépeket. Ettől függetlenül elérhető rajta jó néhány szolgáltatás, például lehet a segítségével zenét hallgatni, videózni vagy filmezni. A nálunk járt változatba konkrétan egy UHD Blu-ray lemezek kezelésére képes optikai meghajtó került, amely tehát a lehető legjobb kép- és hangminőséget szavatoló formátum kezelését is támogatja. Emellett a böngésző sem hányzik belőle, de azért ezt a gépet nem netezgetésre találták ki.

Ár

Az Xbox Series X jelenleg 200 000 forint. Ahhoz képest, hogy ez gyakorlatilag egy gamer csúcsgép, egyáltalán nem vészes összeg.

Kinek ajánljuk – Xbox Series X

– Kompromisszumok nélküli csúcskonzolt szeretne
– Fontos az elérhető legjobb grafika
– Játékra keres elérhető árú megoldást
– A jelenlegi legjobb konzolos játékélményt keresi
– Korábban is Xbox-os volt, és a régebbi játékaival is akar játszani a jövőben

Kinek nem ajánljuk – Xbox Series X

– Kifejezetten olcsó gépet keres
– PlayStation exkluzív játékokra fáj a foga
– Korábban PS tulaj volt, és a régi játékait sem akarja veszni hagyni.

Még több információ az új Xbox Series X konzolról a hivatalos oldalon 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!