A piacvezető tévégyártó hitet tett a 8K felbontás és a QLED képalkotási technológia mellett. Mi pedig megnéztük, hogy mi sül ki abból, ha minden tudásukat bepakolják egy modellbe. Jöjjön hát a Samsung Q950TS tesztje!

Samsung Q950TS

A koronavírus-járvány miatt egy rakat nagy technológiai rendezvényt offoltak végül, de az egyik legnagyobbnak számító CES-t még pont sikerült megtartani. Itt mutatta be a Samsung többek között az idei évre szánt óriási durranását, a “keret nélküli” dizájnnal, és újfajta hangrendszerrel megtámogatott 8K felbontású QLED televíziót. Ez a Q950TS, amely végre már Magyarországra is begyalogolt.

Külső

Kialakítás: Lapos, sík. Legjobb.
Dizájn: Ez a tv elhozta a dizájn forradalmát! A kávák vastagságát ugyanis sikerült minimálisra csökkenteni (szóval nem tüntették el teljesen), ami miatt ezek normális nézési távolságból gyakorlatilag láthatatlanok. A keretet vékony, lyukacsos fémszalag övezi, ami iszonyat jól néz ki, és a talp is szépen passzol ehhez az ultraminimalista, full letisztult megjelenéshez. A formatervezés abszolút egyedi, ezt biztos, hogy mindenki meg fogja nézni magának!

8k qled
Keret nélküli dizájn, mintha a levegőben lebegne.

Falra akasztható: Igen. Szériatartozék a tökéletesen illeszkedő fali konzol.
One Connect Box: Igen. Azaz az összes csatlakozó, tuner, a táp, és az elektronika jó része egy külső dobozban van. Ez a One Connect Box, ami egyetlen, igen vékony, alig látható kábelen keresztül csatlakozik a tévéhez.
Csatlakozók: HDMI 2.1, HDMI 2.0, USB 2.0, Ethernet, optikai audio. Van itt minden, ami ma kellhet, talán csak a fejhallgató kimenetet hiányoltuk. De a Bluetooth támogatás révén az is rádugható vezeték nélkül.
Bluetooth: Támogatott, vezeték nélküli úton rádughatóak a külső hangcuccok.
Státusszimbólumként használható: Maximálisan!

Képminőség

Paneltechnológia: QLED VA.
Képméret: 65 inch. Szép nagy!
Felbontás: 8K, 7680 x 4320 képpont. Ennél ma nincs jobb a Földön. Kiemelkedő részletességet produkál.
Kontrasztarány: A QLED paneltechnológia igen nagy, valós kontrasztarány elérését teszi lehetővé. E tv esetében ez az érték ~5500:1. A kép tehát kellően kontrasztos!
Színpontosság: Megfelelő beállítások mellett az árnyalatok természetesek és kimagaslóan valósághűek, a megadott standardektól csak nagyon minimális mértékben térnek el. A tónusok markánsak, erőteljesek, ragyogóak, élettel teliek. Ez a QLED egyik nagy előnye a hagyományos LED LCD-hez, képest. Ennek köszönhetően a készülék akár grafikai munkára is használható.
Fényerő: Maximum 4000 nit. Kimagasló! Ezzel a világ egyik legnagyobb fényerejű tévéje.
HDR: A nagy dinamikatartományú tartalmak megjelenítése támogatott. Az óriási fényerőnek hála pedig a HDR anyagok rendkívül látványosak.
Zajosodás: Nem jellemző, de egyes, a médiaboxból érkező tv adásoknál előfordulhat. A Zajcsökkentés funkció bekapcsolásával jelentősen mérsékelhető.
Betekintési szög: Nagyon jó. 170-175 fokos szögből már érzékelhető a tónusok fakulása, a szaturáció változása. De az is igaz, hogy ennyire kiszorított pozícióból azért már ritkán néz bárki tévét.

8k qled
A betekintési szög nagyon jó.

Felhősödés: Az alkalmazott Direct Full Array háttérvilágítási eljárásnál a háttérfényt biztosító, egyedileg vezérelhető csoportokba osztott LED-eket rács alakzatban helyezik el. Mindennek köszönhetően kiemelkedő homogenitás érhető el elméletileg. Ez itt is bebizonyosodott, hiszen felhősödés, foltosodás nem tapasztalható.
Maximális képfrissítési ráta: 120 Hz, jelenleg ez a legjobb.
Mozgásmegjelenítés: Rossz minőségű források használata esetén tapasztalhatóak kisebb anomáliák: például médiaboxból érkező tv adásoknál, alacsony bitrátájú videófájloknál megfigyelhető nagyon enyhe akadozás néha. Ezen azonban hatékonyan lehet segíteni az Auto Motion Plus technológia bekapcsolásával, amely virtuális képkockákat illeszt be a valódiak közé, és gyakorlatilag tökéletesen képes orvosolni a hibákat.
Input lag: 10,3 ms. Remek érték, a játékosoknak ez nagyon fontos lehet.
Gamer funkciók: Igen, alacsony válaszidő, és változtatható képfrissítési ráta. Ez is annak lényeges, ki játékra használná készüléket.
Beégésveszély: Nincs

Hang

Audio rendszer: 4.2.2 csatornás, 70 wattos. Tartalmaz két mélysugárzót és két függőleges pozícióba állított hangsugárzót is. Az átlagosnál lényegesen kifinomultabb és erőteljesebb ez a megoldás.
Hangminőség: A megszokottnál lényegesen jobb! A basszusok is érződnek, a dinamika is érzékelhető. Megkapta a cég nagy extráját, az OTS+ (Object Tracking Sound+) funkciót, amelynél a hang pozíciója követi a képen látható objektumét a már említett extra hangszórókat is tartalmazó hangrendszernek köszönhetően. További extra a vállalat idei újdonsága, a Q Symphony technológia, melynek segítségével a tv képes együttműködni a Samsung egyes hangeszközeivel úgy, hogy egyszerre szól például egy hangprojektor és a tv hangszórói.. Valamint vezeték nélkül csatlakoztathatóak hozzá hátsó, szatellit hangfalak is, amelyek segítségével megteremthető a térhatású hangzás. Emellett újdonság az Adaptív hangerőszabályozás, ami valós időben azonosítja a körülvevő potenciálisan zavaró zajokat. Ezután automatikusan növeli a hangerőt, egyértelművé téve a TV-ből érkező hangokat vagy párbeszédet.
Hanghibák: Nincsenek.
Ajánlott-e külső hangrendszer használata: Igen.

Kezelés, okostévé

Okostévé rendszer: Tizen SmartHub
Magyarul tud: Igen
Alkalmazások száma: Kb. 200 darab érhető el. A fontos alkalmazások (HBO Go, Netflix, YouTube, Amazon stb.) nem hiányoznak!

8k qled
Saját fejlesztésű okostévé rendszere könnyen használható.

Médialejátszó alkalmazás: Van, előre telepített. Csak rá kell dugni az USB-n keresztül a pendrive-ot, merevlemezt, máris lehet nézni a filmeket, képeket és hallgatni a zeneszámokat. Nagyon hasznos szolgáltatás, ami jól is működik.
Böngésző: Van és kellően gyors. Így az élmény olyan, mintha számítógépen vagy telefonon netezgetnénk.
Távirányító: Vékony, letisztult, kevés gombbal.
USB-n keresztül csatlakoztatott vezérlőeszközök: Használatuk támogatott.
Távirányító helyett mobil: Támogatott, egy ingyenes alkalmazás segítségével. Hasznos! A tévéhez a mobil egyetlen érintéssel párosítható. A telefon képernyője vezeték nélküli úton tükrözhető, és az egyes beállítások is eljuttathatóak egyszerűen a televízióra.

Extrák

Bixby: A Samsung Q950TS 8K QLED tv biztosítja a vállalat saját fejlesztésű, Bixby nevű hangvezérlő technológiájának használatát, amely támogatja a Google Assistant és az Amazon Alexa eljárásokat. Ennek révén működik a hangalapú vezérlés, illetve ezáltal minden korábbinál hatékonyabb és összetettebb lehet a különféle netes tartalmak elérése.
Okos otthon: A tv integrálható komplex okos otthon vagy okos iroda rendszerekbe. Így a kapcsolódó termékek, például egy mosógép, biztonsági kamera, intelligens izzó vagy klímaberendezés vezérelhetőek a készüléken keresztül, sőt arra is mód nyílik, hogy a tv képét kilőjük mondjuk a hűtőszekrény beépített képernyőjére.
Ambient mód: A készülék képernyőjén egyszerűen megjeleníthető bármilyen mintázat, így akár a mögötte lévő tapéta vagy festett fal textúrája is, aminek köszönhetően a Samsung Q950TS 8K QLED tv egyszerűen a “háttérbe olvasztható”, így ha nincs rá szükség, gyakorlatilag eltüntethető a szemünk elől.
Képernyőtükrözés: A Miracast és WiFi Direct technológiák támogatásának hála a kompatibilis számítógépek, telefonok, tabletek kijelzője tükrözhető a képernyőn. Ez egy piszok jó funkció, nagyon kényelmes és nagyon hasznos szolgáltatás!
Bluetooth: A BT támogatású hangeszközökre vezeték nélkül kilőhető a hang.
Beépített használati utasítás: Van, és jól használható.

Ár

65″ Samsung Q950TS (QE65Q950TSTXXH): 1 400 000 forint
75″ Samsung Q950TS (QE75Q950TSTXXH): 2 500 000 forint
85″ Samsung Q950TS (QE85Q950TSTXXH): 3 800 000 forint

Ez nem kevés pénz, de a Samsung Q950TS jelenleg a világ egyik legjobb tévéje.

A Samsung Q950TS 8K QLED tévét ajánljuk annak, aki:
– egyedülálló külsejű tévére vágyik;
– filmnézéshez, videózáshoz keres korrekt megjelenítő eszközt;
– számára fontos a kiemelkedően jó képminőség;
– sokat játszik;
– aktívan használja a netes streaming alkalmazásokat;
– integrálná okos otthon rendszerébe a televíziót;
– olyan televízióra vágyik, amelyet öt év múlva is tud használni;
– fél a beégéstől;
– elrejtené a tévéjét;
– számára fontos a kiemelkedő megszólalás.

A Samsung Q950TS 8K QLED tévét nem ajánljuk annak, aki:
– kevés pénzt szánna tévére;
– számára lényeges a tökéletes, 0 nit fényerejű fekete valamiért;
– ívelt tévét akar.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!