Ilyen lélegzetelállító lett a tenger alatti alagút a Feröer-szigeteken

Hamarosan átadásra kerül a feröeri lenyűgöző tenger alatti alagút, mely a főváros, Tórshavn és Runavík között húzódik. 

A Dán Királysághoz tartozó Feröer-szigetek – amelynek neve magyarul Juh-szigeteket jelent – leginkább természeti szépségeiről ismert, most pedig egy újabb csodás látnivalóval gazdagodik. Még ebben  a hónapban megnyit a világ leglátványosabb tenger alatti körforgalmi útja, mely a 74 perces utazást mindössze 14 percre csökkenti. Az alagúthálózat hossza 6,8 mérföld, vagyis körülbelül 11,24 kilométer, amelyet a lakosság várhatóan december 19-től kezdhet el használni.


Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a Feröer-szigetek alagútja kész remekmű lett, amelynek tesztüzemére december 17-én kerül majd sor. Az alagúthálózat legalsó pontja 187 méter a tengerszint alatt, de a biztonság érdekében a lejtés legfeljebb 5%-os.

tenger-alatti-alagút
Fotó: BBC

Az alagút közepén található körforgalomban Trondur Patursson feröeri képzőművész fénnyel festett szobra áll.

tenger-alatti-alagút
Fotó: BBCtenger alatti alagút

Az alagút használata nem ingyenes: egy feröeri hírportál szerint a személygépkocsiknak 75 dán koronát (9,10 font) kell majd fizetniük, ám a helyi lakosoknak lehetőségük lesz egy előfizetésre, mellyel olcsóbban vehetik igénybe.

tenger-alatti-alagút
Fotó: BBC

Bár a Feröer-szigetek eddigi legnagyobb infrastrukturális beruházása volt a Tórshavn és Runavík között húzódó látványos tenger alatti alagút, egy másik föld alatti járat is készülőben van, amely Sandoy és Streymoy szigeteit kötné össze.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?