Okosotthon karácsonyra? Ezekkel a kiegészítőkkel érdemes elindulni

Az okosotthon manapság nagyon divatos kifejezés, de nézzük meg egy kicsit jobban, mi is van mögötte, és hogyan tudunk kialakítani a lehető legegyszerűbben egy ilyen rendszert a lakásunkban.

Mi is az az okosotthon?

Az okosotthon egy nagyon széleskörűen értelmezhető kifejezés. Valójában ott kezdődik, amikor a lakásunk bármely része távolról vezérelhetővé válik. Lehet ez egy pár kapcsoló, vagy izzó, ami az otthoni hálózatra kapcsolva egy telefon, vagy tablet segítségével kapcsolgatható és így akár egy másik szobából, akár az interneten keresztül távolról is ki-, vagy be tudjuk kapcsolni elektromos készülékeinket, vagy lakásunk világítását.


Ez az alapszint és ezt fokozhatjuk különböző érzékelőkkel (kamerák, mozgásérzékelők, nyitásérzékelők, termosztátok), amelyek segítségével akár automatikusan is vezérelhetővé válik a folyamat. Például úgy, hogy ha hazaérünk, felkapcsol a világítás, majd ahogy közlekedünk a különböző helységekben, amerre megyünk ott kapcsol fel, ahol pedig az érzékelő nem érez mozgást hosszabb ideig, ott lekapcsol.

Az alapok

Mi most az alapokkal kezdjük és egy okosotthon alapja minden esetben az otthoni hálózat. Ehhez pedig egy, az internetre kapcsolt routerre lesz szükség, ami biztos internethozzáférést és stabil otthoni vezetéknélküli hálózatot képes biztosítani.

Archer AX73 okosotthon, okos otthon TP-link Deco
TP-Link Archer AX73

Erre jó példa lehet a TP-Link Archer szériája. Ezek a routerek 4-6 antennájukkal magabiztosan képesek ellátni egy átlagos méretű lakás minden zegét-zugát nagysebességű hálózati kapcsolattal. Mi a az X20, X50 és X73-as modelleket próbáltuk már ki és az az igazság, hogy mindegyik remek választás lehet, hiszen mindhárom ismeri már a Wi-Fi 6 szabványt ami az otthoni hálózat új generációja. Például a legújabb generációs játékkonzolok is képesek ezt kihasználni, így aki Xbox Series X, vagy Playstation 5 vásárlását tervezi, annak mindenképpen javasoljuk, hogy fontolja meg egy ilyen router beszerzését.

Amennyiben nagyobb méretű a lakásunk, esetleg egy családi házat szeretnénk stabil hálózattal ellátni, akkor sok esetben már nem elég egyetlen router. Ilyenkor egy komolyabb hadosztályt érdemes csatarendbe állítani, például egy Deco Mesh rendszert.

A Deco Mesh technológiával az eszközök öszehangolt működése egy egységes otthoni hálózatot alkot. A készülékek automatikusan és fennakadás mentesen átkapcsolnak a Deco-k között mikor valamelyiktől eltávolodva egy másik Deco közelébe lépünk a kliens eszközzel. Mi nemrégiben írtunk ilyen rendszerekről, például a Deco X60-as rendszerről, ami már szintén támogatja a Wi-Fi 6-ot, de aki ennek árát sokalja, az választhatja a Deco M4 csomagot is, ami jóval olcsóbban (2db-os szett 36000Ft) képes egy akár 260nm-es területet is lefedni 1167Mbps-sebességű vezetékmentes hálózattal.

okosotthon, okos otthon TP-link Deco M4
TP-Link Deco M4

Emellett ezek a routerek beépített biztonsági rendszerrel, valamint szülői felügyelet opcióval is rendelkeznek, ami bekapcsolva korlátozza az interneten töltött időt és blokkolja a nem megfelelő weboldalakat az gyermekek számára készített egyedi profilok szerint.

A szolgáltatások

Ha már megvan a jóminőségű otthoni hálózatunk, akkor pedig szépen elkezdhetjük összeállítani az okos otthonunk komponenseit. Az egyszerűség kedvéért mi most a TP-Link termékei közül válogattunk. Az egy gyártótól való vásárlás előnye a rendkívül könnyű csatlakoztathatóság, hiszen bár az okosotthon rendszerek többségében szabványosítva vannak és így megismerik egymást gyártótól függetlenül, azért előfordulnak kivételek.

Kezdetnek általában érdemes a világítással indulni, mert ezt a legegyszerűbb „felokosítani”, így könnyedén bele tudunk kóstolni a dologba.

Ehhez nincs is szükségünk másra, mint egy pár okosizzóra. Ilyen például a Tapo L510E, ami a hagyományos lámpák foglalatába csavarva egy pillanat alatt összepárosítható egy okostelefonnal, amin a Tapo app fut (ez a TP-Link saját okosotthon applikációja). Ezek után már a telefonunkról tudjuk vezérelni a világítást és nem csak ki-be kapcsolni, hanem halványítani is tudjuk a fényerőt.

A Tapo L530E izzót használva pedig akár a világítás színét is állíthatjuk, ha szeretnénk a hangulatunkhoz szabni azt.

Ha pedig valami különlegesebb fényforrást – például karácsonyi dekorációt, LED-sort, vagy bármi mást szeretnénk távolról vezérelni, használjuk a Tapo P100-as okoscsatlakozót, ami egy konnektorba bedugva távolról vezérelhetővé teszi azt, így ezzel akár egy egész hétre, előre beállíthatjuk eszközeink működési ciklusát. Mindegyik csatlakoztatott eszköz az előre beállított időpontban automatikusan működésbe lép, majd kikapcsol, de persze, ha szeretnénk, magunk is kikapcsolhatjuk őket a telefonunkat, vagy az Alexa/Google Assistant segítségével.

okosotthon, okos otthon TP-link
Úgy néz ki, mint egy „közönséges izzó”.

Ezek az eszközök a beállítás után már az otthoni Wi-Fi hálózatára csatlakoznak, tehát nincs szükség külön eszközre vagy hub-ra a működésükhöz.

Biztonság

Az okosotthon rendszerek a kényelem mellett magasabb fokú biztonságérzetet is nyújtanak, a különböző szenzorok segítségével. Még mindig a TP-Link kínálatánál maradva találunk itt is ilyeneket. Nem is egyszerű szenzorokat, hanem akár biztonsági kamerákat is, amiket a Tapo appon keresztül egy pillanat alatt be tudunk állítani. A Tapo C200-as kamera például amellett, hogy kiváló minőségben(1080p) bármilyen fényviszonyok mellett tisztán képes közvetíteni az otthonunk képét, rendelkezik beépített mozgásérzékelővel is, így képes jelezni nekünk az interneten keresztül, ha bármilyen mozgást észlel az általa belátott területen. Ha pedig ez kevés, a telefonunkról vezérelve el is forgathatjuk a kamerát és így „körbenézhetünk” otthonunkban akkor is, ha épp nem tartózkodunk ott.

okosotthon, okosotthon, okos otthon TP-link otthon

Ha pedig egy kültéri kamerára vágyunk, az sem gond, az új Tapo C310-es az elemeknek is képes ellenállni, így akár a kertet, vagy a lépcsőházat is megfigyelhetjük – természetesen a vonatkozó szabályok szem előtt tartásával. Ez a kamera éjjellátó üzemmódjában, beépített infra led-ekkel képes megvilágítani egy akár 30 méterre levő területet is és riaszt, amikor a kamera mozgást érzékel a látómezőjében.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ezeket olvastad már?