Legalábbis még így gondolta a NASA az 1980-as években, amikor Sally Ride nevű asztronautájuknak 100 darab tampont csomagoltak az egyhetes űrutazásához. 

A NASA mérnökeire nagyrészt úgy tekintünk, mint a világ legokosabb kutatóira, ám hiszitek vagy sem, még nekik is akad olyan téma, amivel nem igazán vannak tisztában. Legalábbis erre enged következtetni az az 1983-as eset, amikor az űrbe készülő első amerikai űrhajósnőt, Sally Ride-ot egy hétre 100 tamponnal akarták felküldeni az űrbe. A NASA férfi kutatói hosszas spekulációt követően döntöttek úgy, hogy a „biztonság kedvéért” ennyi tampont csomagolnának a nőnek.

Bár a NASA mérnökeinek túlféltése elsőre talán kedves gesztusnak tűnik, valójában  inkább elkeserítő, és ékes bizonyítéka annak, hogy mennyire nem vannak voltak tisztában egy olyan természetes dologgal, mint a menstruáció.

Noha, már ez az eset is elég sok kérdést felvet, közel sem ez az egyetlen női dolog, ami homályos folt volt a NASA-kutatóknak. Sally Ride-ot utazása előtt egy csinos kis smink neszeszerrel lepték meg az űrkutatóintézet férfi mérnökei, mondván, hogy az űrhajósnő a kozmoszban is biztos szeretne majd sminkelni.

Sally-Ride
Sally Ride, az első amerikai űrhajósnő. Fotó: Wikipedia

Sally későb úgy értékelte az esetet, hogy a NASA mérnökei végtelen bölcsességükről tettek tanúbizonyságot, amikor úgy gondolták, hogy egy hetet sem bírna ki szépítkezés nélkül, és jobb dolga sem akad a világűrben, mint hogy teljes sminkben parádézzon.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

ForrásVox