Sikeresen visszatért az ősi holdistennőről elnevezett kínai űrszonda

Visszatért a Földre a Csang’o-5 nevezetű kínai űrszonda, ami kőzetmintákat gyűjtött a Hold felszínéről. 

Pekingi idő szerint csütörtök hajnalban lépett be az űrszonda a Föld légkörébe, majd a várthoz hasonlóan Belső-Mongóliában landolt. A Csang’o-5 több évtized elteltével elsőként juttatott haza holdmintát a Földre – erre korábban csak az Egyesült Államok és a Szovjetunió volt képes. Az űrszonda még november 24-én indult el a Holdra, és december elsején szállt le az égitestre, hogy talajmintákat gyűjtsön. Ezt követően december 3-án szállt fel az égitestről, és Pekingi idő szerint vasárnap, a hajnali órákban rugaszkodott el a Hold körüli pályájáról.


A szonda fölbocsájtását eredetileg 2017-re tervezték, ám a rakéta problémái miatt végül későbbre halasztották. A szonda a tervek szerint 2 kilogrammnyi kőzetmintát gyűjtött össze a Holdról, amelynek segítségével az égitest eredetét és kialakulását fogják vizsgálni. A terv az volt, hogy a szonda még ebben a hónapban visszatérjen a Földre, amelyet sikeresen végre is hajtott.

kínai-űrszonda
Csang’o-5 kilövése Fotó: Wikipedia

A Csang’o-5 új fejezetet nyitott a kínai űrkutatás történetében: kínai űreszköz először gyűjtött sikeresen mintát a Holdon, először szállt fel egy Földön kívüli égitestről, először csatlakozott a Hold körüli pályán lévő keringő egységhez és először hozott vissza épségben talajmintákat a Föld légkörébe. A különleges szonda leszálló egysége a tervezettnél gyorsabban, egészen pontosan 19 óra alatt elvégezte feladatát a Holdon.

Az űrszonda Csang-o holdistennő nevét viseli az ősi kínai mitológiából, aki a Holdra repült miután ivott az öröklétet hozó varázslatos italból.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?