Egy hetven éves történet véget ér, költséghatékonysági okokból átalakítják a vállalat működését. Kérdés, hogy ezek után megmarad-e a jól ismert Nikon minőség.

A japán Asahi magazin értesülései szerint a Nikon a gazdasági nehézségek miatt a cég működésének radikális átalakítása mellett döntött. E folyamat részeként pedig megszűnik a vállalat termékeinek Japánban történő gyártása, és ezt a folyamatot átveszi a thaiföldi leányvállalat.

Nikon

Az iparági szakértők, bennfentesek lesújtva fogadták e hírt. Egyes vélemények szerint jó eséllyel ezek után el lehet felejteni a megszokott magas “Nikon minőséget”. A fényképezőgép gyártás nem olyan, mint mondjuk egy telefon vagy televízió összeszerelése. Sok munkafolyamat mind a mai napig kézzel történik, a munkásoknak képeseknek kell lenniük arra, hogy felismerjék a legkisebb anomáliákat is, a szükséges tudás elsajátítása pedig évekbe, évtizedekbe is telhet.

Nikon
Mivel értelemszerűen a jelenlegi munkavállalókat nem fogják Thaiföldre zsuppolni, ezért a helyi erőkre kell bízni a feladatot, ami akár katasztrofális végeredménnyel járhat. A Nikon valószínűleg komoly problémákkal küzdhet, ha meghúzta ezt a döntést, hiszen ez egy japán cég számára komoly arcvesztéssel jár együtt. A piaci környezet nem kedvez a fényképezőgyártóknak, ugyanis a remek képminőséget produkáló kamerás mobilok miatt radikálisan lecsökkent az érdeklődés a hagyományos fotómasinák iránt. Ez egyébként nem csak a Nikont érinti értelemszerűen, hiszen az összes piaci résztvevő komoly gondokkal küzd. Már több nagy név be is dobta a törülközőt az elmúlt egy évtizedben.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!