Sokaknál kiverte a biztosítékot Erzsébet királynő deepfake videója

Fél Anglia felháborodott azon, hogy az angol Channel 4 közszolgálati tévén egy Erzsébet királynőről készült deepfake videóval mondtak karácsonyi köszöntőt. 

Nem mindenkinek jött be a számítógépes trükkel megmachinált videó, amiben II. Erzsébet, Anglia királynője egy néhány perces videóban értékelte ki az évet, olyan kényes témákat is megpendítve, mint Harry herceg és Meghan Markle távozása a királyi családból vagy a yorki herceg kapcsolata a különös körülmények körülmények között elhunyt, szexbotrányba keveredett Jeffrey Epsteinnel.


A kamu királynő egy táncot is bemutatott a videó végén, minden kételyt eloszlatva az egyébként is valószerűtlen videó hitelességéről. A digitális trükkel életre keltett karácsonyi beszéd hatalmas felháborodást váltott ki, sokan tiszteletlenségnek tartották, hogy ilyen formában szólaltatták meg a királynét. Szinte még le se ment a teljes műsor, már elárasztották a csatornát az ítélkező és becsmérlő kommentek.

A deepfake egyébként az a technológia, amitől egyre többen tartanak: a mesterséges intelligenciával működő rendszer a könnyed szórakozás mellett a visszaélések széles tárházát is magával hozta, ami a jövőben még nagyobb veszélyt hordoz magában, nem nehéz ugyanis elképzelni, hogy néhány év múlva a deepfake tökéletesítésével senki ne lesz képes megkülönböztetni egy deepfake technológiával készült videót a valós tartalomtól.

A Channel 4 illetékesei most azzal próbálják elcsitítani az indulatokat– kevés sikerrel egyébként -, hogy úgy állítják be Erzsébet királynő deepfake műsorszámát, mintha ezzel csak a fake news jelenségre akarták volna felhívni a figyelmet.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?