Forrás: Top Daily Planner

Már a saját szemünknek és fülünknek sem hihetünk, ugyanis a deepfake technológiának köszönhetően a mesterséges intelligencia bárki arcát, illetve most már hangját is képes lemásolni, vagy más környezetbe beleilleszteni.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a deepfake technológia miben lesz hasznos a világnak – a Disney például az elhunyt és elfoglalt színészek munkáját szeretné vele kiváltani -, ám az már most szemebtűnő, hogy a technológia milyen veszélyes lehet, akár a hétköznapi életben is. A deepfake lényege ugyanis az, hogy egy program segítségével egy személy arca egy másikéra cserélhető, úgy hogy közben megmarad az eredeti arcmozgás is. A felvétel ráadásul nagyon is hihető, így egy laikus meg se tudná mondani, hogy amit lát, az nem a valóság.

Akadnak azonban olyanok is, akik csalásra használják ezeket a programokat, például lemásolják valaki hangját, majd úgy rakják össze a szeleteket, hogy elhitethessék a hívott féllel, valamely ismerősük beszél, és így csaljanak ki belőle pénzt. A lenti felvételen egy technológiai cég egyik alkalmazottja kapta a hívást, amelyben az „ügyvezető hangján” kérik arra, hogy egy sürgős üzleti ügy véglegesítésében segítsen. S bár ebben az esetben a csalók nem jártak sikerrel, egy 2019-es csalás alkalmával egy másik banda viszont igen, ott

az ügyvezető állítólag több, mint 220 ezer eurót utalt egy magyarországi számlára, mert elhitte, hogy a főnöke kéri erre.

Az elkövetőt nem sikerült elkapni.

Az ilyen hangfelvételek elkészítése ráadásul nem is túl komplikált, elég csupán egy-két hangfelvétel, vagy éppen egy nyilvános interjú, amely segítségével a program elkészíti azt az egyetlen mondatot, amelyre a csalóknak szüksége lehet.

Bár a robotszerű hang árulkodó, a szakértők mindenképpen azt javasolják, hogy ha gyanús hívással állunk szemben, hívjuk vissza az ismeretlen számot, így azonnal kiderül majd, ha csaló hívásról van szó. Ha pedig komoly a gyanú, nyugodtan forduljunk a rendőrséghez.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!