Szintet lépett a patkánykodás az USA-ban, ahol mostanában azzal szórakoznak néhányan, hogy idegenekre hívják rá a rendőrséget, majd a feltört házi kamerák segítségével élőzik az eseményeket a saját oldalukon. Ez a Hack & Swat.

Nagyjából egy-másfél évtizede jelent meg az úgynevezett swatting, mint az egyik legundorítóbb online zaklatási forma. Ennek során az emberek internetes ellenségeikre, tehát akikkel összekaptak egy chat-szobában vagy játékban, küldték rá a rendőrséget, a kommandósokat, az úgynevezett SWAT kommandós egységeket, kamu telefonhívásokkal, bejelentésekkel. Az ilyen esetek egy része halállal végződött, hiszen előfordult, hogy a kiérkező rendfenntartó erők lelőtték az általuk bűnözőnek gondolt embereket, akikről azt állították nekik, hogy éppen fogva tartanak valakit, vagy annak megölésére készülnek.

hack & swat

Az FBI jelentése szerint a “swatting” az elmúlt időszakban szintet lépett. Egyes hackerek először feltörik az áldozatuk okos otthon rendszerét, átirányítják az otthoni kamerák képét magukhoz, aztán kihívják rájuk a rendőrséget, és élőben, saját felületükön közvetítik az eseményeket. Nem ritkán pénzt is kérnek azoktól, akik kíváncsiak erre az undorító műsorra. Tehát nem pusztán rosszindulatból, vélt sérelmek miatt patkánykodnak, hanem jéghideg üzleti megfontolások alapján, pénzszerzés céljából. Ez az úgynevezett Hack & Swat jelenség, ami ellen már a hatóságok is megpróbálnak küzdeni. Jelenleg azt javasolják, hogy mindenki használjon erősebb jelszavakat, hogy legalább a kameráihoz ne férhessenek hozzá.

Ám, szerintünk ez kábé annyira hatásos, mint egy poroltóval lemenni a pokolba rendet csinálni. Egyedüli megoldás az ilyen tettek büntetési tételének radikális megemelése. Ha valakiről kiderült, hogy részt vett egy Hack & Swat akciókan, vagy csak simán ráküldte ártatlanokra a rendőrséget rosszindulatból, hazugságokkal, akkor az töltsön súlyos éveket, évtizedeket a rácsok mögött. Talán a többi barom tanul az esetükből…

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!