A kutyák nagy része fél a dörgéstől és a villámlástól, ugyanígy a szilveszteri petárdázástól és tűzijátéktól is. Bár idén a korlátozások miatt feltehetően kevesebbel kell számolnunk, ám még így sem árt, ha kutyásként felkészülünk a szokásos szilveszteri rémálomra. 

Óvári András, a Vigyél Haza! Alapítvány alapítója megosztott néhány hasznos tanácsot, hogy a kutyusuk számára is elviselhetőbbé tegyük a szilveszteri durrrogtatást.

Egy életre szól

A kijárási korlátozások miatt sokan vélik úgy, hogy egy kutya a tökéletes társ a négy fal között, ám nem mindenki gondol bele, hogy egy állat több, mint tíz évnyi felelőséggel jár: folyamatos foglalkozás, gondoskodás, napi 2-3 sétáltatás akár esőben, túlórában vagy, ha holtfáradtak vagyunk akkor is. Sose, feledjük, hogy egy kutya óriási felelősség, és csak akkor vállaljunk, ha valóban elkötelezett és szerető gazdái tudunk maradni egy életen át.

Szilveszteri pánik

Minden kutyatartó ismeri a szilveszteri félelmet, ami úrrá lesz kedvenceiken, amikor meghallják a petárdák vagy a tűzijátékok hangját, vagy meglátják az éles villanásokat. Még nagyobb a rizikó a frissen örökbefogadott kutyáknál: nekik alapból kell egy kis idő, míg megszokják az új otthonukat és ezzel együtt a gazdijukat is. Nagyon sokat segíthet ilyenkor, ha ott vagyunk a kutyánkkal, hiszen már jelenlétünk is megnyugtatólag hat kedvencünkre, a kinti négylábúakat pedig engedjük be ilyenkor a házba, hogy még közelebb érezzék magukat hozzánk, és felügyelet alatt legyenek.

kutyák-szilveszteri
Fotó: Telenor

Tartsuk pórázon

Akármennyire is jólnevelt a kutyusunk, városban és forgalmas helyeken kifejezetten veszélyes, ha póráz nélkül sétáltatjuk: kedvencünk egy hirtelen zajra, villanásra vagy akár egy másik kutya/macska láttán hirtelen elszaladhat, és bottal üthetjük a nyomát. Csak akkor engedjük szabadon a kutyánkat, ha olyan térben vagyunk, ahol biztonságosan mozoghat, és nem zavar másokat. A frissen befogadott háziállatokat viszont csak pórázon sétáltassuk, míg meg nem szokja a társaságunkat, egyébként elfuthat és eltévedhet.

Ha megtörtént a baj

Ha elszökött a kutyánk, ne arra várjunk, hogy majd hazatalál: egy ijedt eb akár óránként 20 -30 kilométer távolságot is megtehet, így a legfontosabb, hogy azonnal kezdjük el a keresését. Érdemes ilyenkor közösségi oldalakon és környékbéli csoportokban is tudatni az eltűnését, sőt a Kutyakereső alkalmazáson is bejelenteni.

Ha nem szeretnénk a véletlenre bízni, akkor a Telenornál beszerezhetjük a nyakörvre fűzhető kisméretű eszközt, amellyel nyomon követhetjük, hogy kedvencünk merre tartózkodik. Ez a cseppálló GPS-helymeghatározó készülék rögzíti és egy okostelefon-alkalmazás segítségével mutatja meg, merre járt az elmúlt 24 órában. Az app segítségével virtuális kerítést is beállíthatunk kedvencünknek – ha nyomkövetővel a nyakörvén elszökik és a környéken eléri/átlépi az okostelefonos alkalmazásban beállított területi határt, azt okostelefonunk ezt azonnal jelzi, megelőzhető kedvencünk távolabbi kóborlása.

kutyák-szilveszteri
Fotó: Telenor

Ha kóbor ebet találunk

Ha egy elkóborolt házikedvenccel hoz össze minket a sors, akkor először nézzük meg, hogy van-e rajta olyan nyakörv vagy biléta, melyekkel esetleg beazonosítható az állat gazdája. Ha nincs ilyen, vigyük el a legközelebbi állatorvoshoz vagy olyan kutyabarát helyszínre (például étterem, szálloda, töltőállomás), ahol leolvassák a mikrochipjét. Semmiképpen ne hagyjuk magára, hiszen az ijedt eb még messzebb kóborolhat, baleset érheti, vagy balesetet is okozhat.

Háziállatunk helyzetének követéséhez ideális a Blaupunkt GS02 eszköz: a cseppálló, kis mérete révén egyszerűen a kutya nyakörvére fűzhető GPS-helymeghatározó kütyü és a hozzá tartozó app segítségével követhető, hogy hol van éppen, merre kóborol házikedvencünk. Az eszköz a kifejezetten alacsony, hűség nélkül 490 forintos havidíjért elérhető Telenor Track tarifával vásárolható meg, amely havi 1GB, 32/32 Kbps maximális le- és feltöltési sebességgel biztosított mobilnetet tartalmaz – ez pont elegendő a kutyás nyomkövető eszközök adatigényéhez.

Fotó: Telenor

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!