A karácsonyi ajándék – főként a család legkisebb tagjainak – mindig különleges jelentőséggel bír, hiszen nem mindegy mi kerül a gyerekeknek a fa alá. Sok szülő, nagyszülő és rokon éppen ezért már jóval az ünnepek előtt azon töri a fejét, hogy vajon mivel tudna a legnagyobb örömet okozni: egy sokadik plüssállat, esetleg egy huszadik Barbie vagy Matchbox? 

Először is érdemes tisztában lennünk azzal, hogy egyáltalán nem ciki, ha hasznos karácsonyi ajándék kerül a gyerekeknek a fa alá, mert hiszitek vagy sem, a kicsik is ugyanúgy tudják értékelni az ilyesféle meglepetéseket, mint mi felnőttek.

Egy hatéves gyerkőcöt természetesen ne a Dosztojevszkij összessel akarjuk meglepni, de korához illően igenis lehet értelmes ajándékot is becsempészni a meglepik közé.

Ha már az ajándékoknál tartunk, azzal talán nem árulunk el újdonságot, hogy a mai óvodások és iskolások annak a generációnak a tagjai, akik már beleszülettek a digitális korszakba, ebből kifolyólag jóval érdeklődőbbek is a különböző elektronikai kütyük iránt, amelyek közül a legalapvetőbb még mindig a mobiltelefon. Bár sokan ódzkodnak attól, hogy idejekorán mobil kerüljön a gyerek kezébe – és igen, szerintünk sem szabad a fára mászást okoskütyükre cserélni -, megfelelő útmutatással nem botorság, sőt kifejezetten hasznos ajándék lehet. Tehát egyáltalán nem ördögtől való gondolat, ha egy okostelóval szeretnénk meglepni a gyereket Karácsonyra, de ezt ne ész nélkül tegyük!

Nem ciki, ha beszélünk róla

Bizony, bizony, már megint az a fránya kommunikáció! Nem véletlenül traktálnak ezzel minket a pszichológusok, hiszen még olyan triviális helyzetben is – mint egy telefonvásárlás – nagyon fontos, hogy leüljünk megbeszélni a dolgokat.

A kommunikáció tehát több szempontból is hasznos: egyrészt azért, mert a gyerekeknek jellemzően a legdivatosabb okostelefonokra fáj a foguk – amiket többségében ki sem használnának -, másrészről pedig fontos, hogy elkerüljük a csalódást, tehát egy impulzív vásárlás eredményeként ne állítsunk haza egy olyan telefonnal, aminek lehet nem is örülne a gyerek.

Mindenképpen beszéljük át a vásárlás részleteit, amihez jó kiindulópont lehet, ha megszabunk egy költséghatárt, amin belül kiválaszthatjuk a telefont. Természetesen zord lelkűnek sem kell lennünk: ha például álmai telefonja kicsivel többe kerül, mint a meghatározott keretet, és gyermekünk rendelkezik zsebpénzzel, felajánlhatjuk, hogy abból kipótolhatja az árát.

karácsonyi-ajándék-gyerekeknek
Fotó: Raising Children Network

Fogjuk a kezét

A szülők előszeretettel tekintenek digitális bennszülöttként a gyerekeikre, a legtöbben ugyanis csak akkor kapnak észbe, amikor ovis gyermekük már rég önállóan kezeli az érintőképernyőt, és megdöbbentően ügyesen navigál az interneten. Valójában ez óriási hiba, a gyerekek ugyanis itt is segítségre szorulnak, hiszen ahogy egy kisiskolást nem engedünk el egyedül a városba, úgy az okostelefon világában is érdemes fogni a kezüket.

A szülői jelenlét több szempontból is fontos, ám mindenekfelett azért, mert az interneten számtalan olyan tartalommal is találkozhat egy fiatal, ami nem neki való, így fontos, hogy megtanulja tudatosan kezelni a szembejövő információkat. Ez nem azt jelenti, hogy ne bízzunk a gyerekben és kémkedjünk utána, egész egyszerűen csak azt, hogy fogjuk a kezét, és legyünk mellette még az online világban is.

Maradjunk csak a nagy kijelzőnél

Mivel manapság a gyerekek egyre több időt töltenek a telefonjaikkal – pláne, ha esetleg a digitális oktatáshoz is ezt használják -, nagyon nem mindegy, hogy milyen kijelzős a készülék: elég nagy a képernyő, jó azt nézni, nem vibrál, szép a felbontása?

Méret szempontjából kisiskolás kezébe inkább a kompakt telefon illik: könnyebben megfogható és használható, kisebb eséllyel ejti el. Ha kamasznak akarunk telefont vásárolni – akiknek kedvelt időtöltésük a szelfizés -,  fordítsunk figyelmet az előlapi kamera minőségére is, illetve az online oktatáshoz hasznos a megbízható hangszóró és mikrofon is. Ezek szintén nagyon lényeges szempontok!

Hívás helyett online

Ma már gyakorlatilag közhely, de inkább megemlítjük: a mostani fiatalok sokkal inkább előnyben részesítik az online beszélgetést, mint a telefonálást, így nagyon fontos, hogy készülékvásárláskor is figyeljünk erre, tehát olyan telót válasszunk, ami 4G képes, és arra is érdemes figyelnünk, hogy megfelelő mobilinternet-szolgáltatást is vásároljunk hozzá.

Apropó mobilinternet: a Telenor Junior tarifacsomagja például kifejezetten a 6-14 évesek igényeire lett alakítva, ugyanis 5 GB mobilnetet tartalmaz egészen kedvező áron. Ha pedig HiperCsoport szolgáltatással vesszük igénybe a tarifát, és a szülők is tagjai a csoportnak, a szolgáltatással járó, csoporton belüli korlátlan beszélgetésnek köszönhetően bármikor hívhatják egymást.

karácsonyi-ajándék-gyereknek
Fotó Talk with Starnger

Egy kis kontroll sosem árt

Bár a szülő többnyire csak kapkodja a fejét, hogy a gyerek milyen gyorsan beletanul a digitális világba, egy dolgot sose feledjünk: még mindig a felnőtt felelőssége a döntés, hogy mit, mikor, hol és mennyit enged nézni a gyerekének. Hogy miért? Egészen más kategória egyszer-egyszer átvideózni egy-egy esős napot, és megint más, amikor minden délután a suliból hazaérve a tévé bekapcsolása az első mozdulat, vagy ha csakis a Youtube-ra képes elaludni a gyerek. A mértékleteség mellett azonban az internet tudatos használatára is meg kell tanítanunk a kicsiket, hiszen a világháló tele van olyan tartalommal, ami nem gyerekszemnek való – ebben segít például a Family Link.

+1 tipp

Egy okosan megválasztott okostelefon tehát lehet klassz karácsonyi ajándék a fa alatt, de ha még túl kicsinek értékeljük, ám szeretnénk biztonságban tudni a gyerkőcöt, akkor ott a gyerekóra! A Telenornál elérhető MyKi Touch és MyKi 4 lite gyerekórával a beépített GPS-nek köszönhetően térképen követhető a gyermek tartózkodási helye, aki az órán lévő SOS gomb megnyomásával akár riasztást is küldhet.

A Blökiről se feledkezzünk meg!

Természetesen a karácsonyi ajándék nem csak a gyerekeknek, hanem a család többi tagjainak is fontos, például a házikedvenceknek: a kutyának a szilveszteri elkóborlás esetére már most érdemes megvenni a GPS-t, ugyanis kijárási tilalom ide vagy oda, sajnos biztos sokan megtalálják majd a módját, hogy petárdázással vagy tűzijátékkal ünnepeljék az Újévet.

Fotó: Drive Me Baby

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!