Gamer mobil: Tényleg jobb játszani egy erre tenyésztett telefonnal?

Már nem ritkaság a gamer mobil, de tényleg nyújt hozzáadott értéket egy ilyen termék? Utánajártunk az igazságnak. 

Gamer mobil

A mostanra irgalmatlan méretűvé puffadt globális játékos piacból tekintélyes szeletet hasított ki magának mostanra a mobil szektor. Egyes felmérések szerint ennek nagysága 2020-ban elérte a 77 milliárd dollárt. Ez a szolid 22 600 milliárd forintocska pedig már távolról is egészen jól látható összeg. Érthető okokból sokan repültek rá erre a tortára, és a nagy cégek is lehajolnak nyugodt szívvel az apróért. Nem is csak a játékgyártók profitálnak ebből, hiszen számos cég foglalkozik olyan telefonok fejlesztésével és gyártásával, amelyekről azt állítják, hogy a játékosok igényeinek figyelembe vételével kalapálták össze.


gamer mobil

Többek között ilyen a Sony Xperia 5 II nevű masina is, amely az igen népszerű Call of Duty: Mobile hivatalos telefonjának neveztek ki. Kipróbáltuk, hogy tényleg hozzáadott értéket jelent e ilyen készülék, vagy az egész csak egy marketing humbug.

Call of Duty: Mobile

A PC-kről és konzolokról ismerős, kegyetlenül népszerű CoD sorozat kábé kettő éve kapott egy mobilos változatot is. Egy pazar grafikájú, lövöldözős játékról van szó, amellyel jelenleg döbbenetes mennyiségű, több tíz millió ember játszik. Alapvetően ingyenes, de persze a Jóisten pénzét el lehet benne költeni mindenféle biszbaszokra, jobb fegyverekre, segítő cuccokra, dizájnelemekre, extrákra.

gamer mobile

Én konkrétan a megjelenés óta nyúzom, naponta átlag egy-két óra simán befigyel, de a karácsonyi időszak alatt előfordult, hogy sikerült összehozni 5-6 órás codozást is. A szeretet ünnepéhez nyilván jobban passzolt volna valami cuki rénszarvasos platformjáték, vagy télapós-gyűjtögetős stuff, de mit csináljak ha én öldökölni szeretek, pláne ha jönnek a haverok is. Nem azt mondom, hogy én vagyok a világ legbikább játékosa, nyilván esélyem nincs tinik ellen, akiknek a reflexeihez képest a villám egy zsémbes, reumás, tolószékes csigabiga. De azért az app szerint a világ 99,7 százalékát azért lenyomom, azaz náluk legalábbis több pontot szereztem.

gamer mobil

Egy nagyjából két éves, akkor felső kategóriásnak számító modellel csapatom, azt cseréltem most le ideiglenesen a Sony gamer mobil készülékére az elmúlt két hétben. E modell jó pár tulajdonságában eltér az eddigitől, ami miatt papíron jobb a játékélmény, és javul az eredményesség. Nézzük ezeket, és hogy a valóságban tényleg adnak-e pluszt!

Teljesítmény

A Sony Xperia 5 II ott van a legerősebb telefonok között, és e téren magasan felülmúlja a régebbi termékeket. Ennek köszönhetően a grafikából sikerült kipréselni a maximumot a CoD: Mobile esetében. Tehát a látványvilág tényleg jobb. Ez mondjuk az eredményességen nem javít, én személy szerint elvagyok a kicsit rosszabb képminőséggel is.

120 Hz képfrissítési ráta

A jelenlegi mobilom csak 60 Hz-et, tud, azaz a Sony készüléke másodpercenként kétszer annyi képpont megjelenítését szavatolja. Ez pedig folyamatosabbá teszi a mozgást, és bizonyos képi információk gyorsabban is jutnak el a felhasználóhoz. Ennek egyértelműen van gyakorlati haszna is. Pontosabban lehet célozni, azaz jó hatással van a játékos teljesítményére.

Képarány

A szokatlan, 21:9 képarány miatt a készülékház a megszokottnál jóval keskenyebb, elnyújtottabb. Ennek köszönhetően „több minden” fér el a képernyőre, van hely ide-oda pakolni az ikonokat. Ez egyértelműen segítség, és a játék során gyakorlati előnyt nyújt.

Fejhallgató csatlakozó

A mai felső kategóriás telefonok jó részétől eltérően a Sony gamer mobil megkapta a hagyományos fejhallgató csatlakozót. Ez egyértelműen pozitívum ugyanis. Én telefonos játékhoz is egy jackben végződő gamer headsetet használok, egyáltalán nincs kedvem a Bluetooth-os fülest vásárolni, és ahhoz se, hogy külön USB-s adapterrel dugjam ár a cuccot a telkóra. És egymillió százalék, hogy sokan mások is így vannak ezzel.

Jó játékra a Sony Xperia 5 II?

Az elmúlt két hét tapasztalatai alapján bátran ki merjük jelenteni, hogy a Sony Xperia 5 II tényleg nyújt némi pluszt a játékok során. Ebből fakadóan azt is, hogy a gamer mobil kategóriának van értelme. Aki szeret telefonon játszani, akkor annak azt javasoljuk, hogy ezt is vegye számításba egy vásárlási döntés meghozatala során.

gamer mobil

De az is tény, hogy ezen előnyök nem jelentenek automatikusan sikert. Persze múlhat ezen is a győzelem, de alapvetően még mindig sokkal többet számít, hogy az ember mennyire használja a fejét, mennyire koncentrál, mennyire pihent stb. Online játék esetén pedig a netkapcsolat minősége, az alacsony késleltetés (ping) még mindig lényegesen fontosabb. Hogy a különféle kiegészítőkről (ravasz, kontroller stb.) ne is beszéljünk.

Még több információ a Sony Xperia 5 II telefonról a termék hivatalos weboldalán

[sc name=”facebook” ]

  • Dizájn
  • Képminőség
  • Teljesítmény
  • Akkumulátor
  • Kamerák
  • Extrák
  • Ár/érték arány
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.
További tesztek

Ezeket olvastad már?