Ezúttal Massachusetts tűzte ki célul, hogy 2035-tel kezdődően betiltsa az új benzines járművek árusítását. 

Az elmúlt időkben sorra jelentették be egyes országok vagy államok, hogy néhány év múlva betiltják az új benzines (és dízel) autók forgalmazását. A sorban most Massachusetts állam a következő.

Az állam tervei szerint 2035-ben már nem lehet majd új benzines autót eladni, azok forgalmazását betiltják. Persze a használt modellek továbbra is vásárolhatóak lesznek, de azt remélik, hogy ettől a húzástól több lesz az elektromos autó, és kisebb a környezetszennyezés. Ha még több állam dönt így, akkor idővel leállhat a benzines autók gyártása Amerikában, ami példa nélküli váltást jelentene az országban.

Persze a téma rengeteg vitát szült már a múltban is: elvégre egy elektromos autó csak annyira lehet zöld, amennyire az ahhoz megtermelt energia előállítása (vagyis megújuló energiából kellene fedezni ezt az igényt), továbbá az elhasznált akkumulátorok kezelése sem biztos, hogy megoldott olyan méretekben, ha majd mindenkinek elektromos autója lesz.

A praktikum is sok kérdést, problémát felvet persze: hidegben az elektromos autók hatótávolsága a töredékére csökkenhet, lemerült autónál sok váratlan probléma merülhet fel (például nem lehet tolni), a töltés ugyanúgy pénzbe kerül (sokszor egyre többe), de sokkal hosszabb, mint egy tankolás a kúton. És messze nincs elég töltő még Amerikában sem, vagyis nagyon komoly infrastruktúrát kellene kiépíteni. Vajon ez lesz a jövő? Vagy a hidrogénhajtású autók egyszercsak letarolják az elektromos változatokat? Az autógyártók mindenesetre stresszes jövő elé néznek, sokan elbukhatnak.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

Fotó: Fuelage, NRDC