Íme a Raspberry Pi apró, 4 dolláros mikrovezérlője

A Raspberry Pi Pico névre keresztelt mikrovezérlő alkalmas a gépi tanulási projektekben való felhasználásra, ráadásul mindössze 4 dollárba kerül. 

A Raspberry Pi valóságos forradalmat indított a kisméretű, egykártyás számítógépek világában, amelyet még sok-sok évvel ezelőtt az Egyesült Királyságban fejlesztettek ki oktatási célokra. Az eredeti két változat (A és B) kiadása óta már számtalan továbbfejlesztés is kiadásra került, 4 USD Raspberry Pi Pico-val pedig megnyitották az utat a mikrovezérlők irányába is. 


A Pico nagyon emlékeztet az Arduino Nano-hoz, hiszen ahhoz hasonlóan kicsi, alacsony fogyasztású és támogatja az analóg bemenetet, ugyanakkor olcsóbb, ugyanis mindössze 4 dollárba kerül. Ez nagyon kedvezőár, pláne, ha figyelembe vesszük, hogy a hasonló kialakítású Arduino Nano 20 dollár körül mozog. 

A Pico legnagyobb előnye kétségkívül az apró mérete, és ebből kifolyólag alacsony ára, emellett igen alacsony fogyasztással bír, 100 milliwatt körül is simán megvan. Fontos azért megjegyezni, hogy csodát ne várjunk, a teljesítménye nem túl nagy, így önmagában nem sok mindenre lesz használható.

A Pico-ban a Raspberry brigádja által tervezett új RP2040 chip munkálkodik, mely egy kétmagos ARM Cortex-M0+ 256KB belső memóriával és 133MHz-es órajellel. A Pico modell természetesen összhangba hozható a Pi széria többi modelljével is, ráadásul már elő is rendelhető a Raspberry hivatalos partnereinél.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?