Űrsétára indulnak az űrhajósok, a NASA élőben közvetít

Mike S. Hopkins és Victor J. Glover amerikai asztronauták hamarosan két űrsétát is tesznek a Nemzetközi Űrállomáson. 

A két űrhajós január 27-én és február 1-jén is űrsétát tesz, Hopkinsnak a harmadik, Glovernek pedig az első ilyen alkalomról lesz szó. Az első űrsétára január 27-én kerül majd sor, amikor az asztronauták a Columbus modulhoz rögzített Bartolomeo tudományos külső platform kábelezését fejezik be, emellett pedig egy új kommunikációs antennát is felszerelnek, amely az Európában található földi központokkal segíti majd a kapcsolattartást.


A második űrséta február 1-jén lesz, amikor is a két asztronauta akkumulátor-cserét hajt végre a P4 rácselemen, emellett több kamerát is kicserélnek, a Destiny modulra pedig egy új, nagyfelbontású egységet is tesznek. Mindkét eseményt egy felvezető műsor keretében élőben közvetítik a NASA hivatalos oldalán magyar idő szerint 11:30 körüli kezdéssel.

űrsétát
Fotó: Nasa.gov

Mindkét világűrben végzett munka 6 -6 és fél órán keresztül fog tartani, ezek lesznek a 233. és 234. űrséták a kozmoszkutatás történelmében. Természetesen további munkálatok is várhatóak még idén, és bár pontos dátumot egyelőre nem tudni, az idei harmadik űrsétára valamikor február végén, március elején kerülhet majd sor. Ez alkalommal Victor Glover és Kate Rubins kap lehetőséget, és az ISS új napelemeinek előkészítése lesz a feladatuk.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?