Akcióba lendült a független Facebook felügyelőtanács

A Facebook felügyelőtanács első döntései iránymutatásul szolgálhatnak azt illetően, hogy nagyjából mi várható a szólásszabadságra vonatkozó irányelvek kapcsán. 

A gigantikusra nőt közösségi platform esetében a Facebook felügyelőtanács első körben hat olyan bejegyzést vizsgált meg, ami problematikus megítélése miatt törlésre került. Ezeket a Facebook jellemzően uszítónak vagy gyűlöletbeszédnek titulálta, és emiatt nem tűrte meg a felületén. Érdekesség, hogy a testület az ötből négy bejegyzésnél felülbírálta az oldal moderációs elvekre alapozott döntését, egynél helybenhagyta, szintén egynél nem jutott döntésre. A felügyelőbizottság szerint tehát az említett négy eset nem tekinthető gyűlöletbeszédnek, erőszakosnak, félretájékoztatónak, sem pedig felnőtt meztelenkedésnek.


A Facebook felügyelőtanács az egyetlen helybenhagyott moderációnál úgy indokolt, hogy a poszt eltávolítása nem ütközik a szólásszabadság korlátozására vonatkozó irányelvekbe. Úgy tudni, a leköszönt elnök, Trump tiltását is felül fogják bírálni, akit egyébként szépen kitessékelt a többi közösségi oldal. Mégpedig azért, mert elfogadhatatlan mértékű kockázatként értékelték Trump bejegyzéseit, melyek nyomán január 6-án halálos áldozatokat is követelő zavargás volt a Capitoliumnál. Mostanában különösen fontossá vált, hogy mely bejegyzéseket törlik a közösségi oldalak, hiszen durván elharapóztak a félrevezető információk, és előtérbe kerültek a konteók. Idehaza is megfigyelhető, hogy többen tényleg azt gondolják, Bill Gates egy személyben felelős a koronavírus járványért. Ennek okán elég sokan a halálát kívánják, és úgy gondolják, érdeke fűződik a népesség csökkentéséhez. Persze arról fogalmuk sincs, mi, de fűződik.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?