Van szabad 4 órád? Akkor indulhat a holdséta!

De ha feltoljuk a YouTube sebességét kétszeresre, akkor mindössze kétórányi munkaidőnket veszi igénybe a holdséta. 

2007 szeptemberében a japánok felküldték az űrbe Kaguja nevű műholdjukat, ami szűk két éven keresztül keringett a Hold körül, míg bele nem csapódott abba. Ezen időszak alatt számtalan fotót és videót készített, amikből most Seán Doran egy 4 órás videót készített. Ez a valós időben „játszódó” űrséta lehetőséget nyit arra, hogy kicsit jobban megismerjük égi kísérőnk felszínét, és lássuk saját bolygónkat is. Habár a küldetés (mint írtuk az előbb) hosszú évekkel ezelőtt befejeződött, a japán űrügynökség 2016-ban az összes anyagot, amit a Kaguja készített, közzétette. Az ebből gyártott mozgóképes anyag pedig így néz ki:


Hozzá kell tenni, hogy az eredeti képek elég zajosak voltak, és a felbontásuk is hagyott maga után kívánnivalót, így az alkotó időt, energiát és valószínűleg pénzt sem sajnálva, szépen feljavított mindent. Az sem lehetett semmi munka, hogy mindezeket sorrendhelyesen egymásba fűzze, hogy a végén testet öltsön a több órás holdséta. Akinek nem áll rendelkezésre ennyi szabadidő a munkahelyén, annak jó szívvel ajánljuk a 30 perces verziót, ami belefér az ebédidőbe is.

A Kaguja érdekessége, hogy eredetileg SELENE névvel lőtték fel, ám egy szavazást követően a névváltoztatás mellett döntöttek. Az indításra a tervek szerint 2003-ban kellett volna végrehajtani, de problémák hátráltatták a projektet, így végül 2009. szeptember 14-én került rá sor.

 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?