Elon Musk gyanúsan beszáll az internetbe

Elon Musk egy olcsóbb, a fejlődő országok számára is könnyen elérhető mobilszolgáltatás kiépítésén gondolkodik. 

A SpaceX űripari cég világméretű műholdas projektje, a Starlink egyre inkább kiépülő rendszerével szállna be Elon Musk a mobilszolgáltatói businessbe, amelyről már a tervezetet is beadta az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottsághoz (FCC).


Az egyértelműség kedvéért fontos leszögezni, hogy a SpaceX nem saját mobilhálózatot kíván kiépíteni, hanem azokat a már meglévő helyi hálózatokat akarja stabilabbá tenni, amelyek nagyon gyenge minőségen működnek – ezáltal a rosszabb körülmények között élő háztartások is jó minőségű, ugyanakkor olcsó internethez juthatnának. Ezen kívül még az VoIP-szolgáltatásokat is kiépítenének a Stalink rendszerén keresztül, ami azt jelenti, hogy ezeken a hálózatokon fel is hívhatnák egymást az emberek. A jelenlegi állás szerint a Lifeline nevű program keretein belül valósulna meg.

elon-musk
Fotó: Wikipedia

A Starlink műholdprojektet a globális internetszolgáltatás kiépítésére hoztak létre, hogy olyan embereknek is hálózati hozzáférést biztosítsanak, akiknek eddig erre nem volt technikai lehetőségük. A globális internethálózat működtetésére szolgáló, egyenként 260 kilogrammos műholdak ellen azonban már jó ideje tiltakoznak a csillagászok, akik szerint a műholdakról visszaverődő fény miatt eltűnhet a csillagfényes égbolt. Ez nem csak a szépérzékünkre van rossz hatással, de a csillagászok munkáját is nagyban megnehezítheti. A műholdprojekt vezetői azóta elméletileg hallgattak a szép szóra, és a Starlink szatellitjeit napelemzővel ruházták fel, amelyeknek hála már nem fénylenek fel úgy az égbolton.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?