Valósággá válhat a Különvélemény világa

A Különvélemény című film sztorija szerint nincsenek már gyilkosságok a városban, mert előre látják, ha valaki ilyesmit követne el. Könnyen lehet, hogy nem is olyan soká valami hasonló fog várni ránk a valóságban. 

Aki ismeri a Tom Cruise főszereplésével forgatott Különvélemény (Minority Report) című mozit, az tudja, hogy a cselekmény alapja a prekogoknak azon képessége, miszerint előre látják, ha valaki gyilkosságot fog elkövetni. Innentől kezdve a megfelelő hatóságnak már csak rá kell rontania az akkor még általában gyanútlan későbbi elkövetőre, és lecsukni. Rendkívül érdekes, hogy így valójában csak és kizárólag ártatlan embereket kaszliznak be, és sosem derül ki, hogy valóban elkövették-e volna tettüket. Úgy tűnik az 5G segítségével valami hasonló lehet majd a valóságban is, hiszen egy dél-koreai kutatócsoport az érzelemfelismerő mesterséges intelligenciával foglalkozik.


Kép: Dial a Nerd

Jelenleg ott tartanak, hogy az MI képes a jókedvet, az örömet, a nyugalmat, valamint a szomorúságot és a haragot felismerni. A projektet vezető professzor szerint ilyen formában tragédiák előzhetők meg azzal, hogy az akár régóta, akár csak valamilyen mélypont miatt eltorzult elme érzelmeit időben értelmezi a mesterséges intelligencia. Meg kell jegyezni, a technológia révén kiküszöbölhető a jelenleg több kritikát is felvető arcfelismerés intézménye. Mert az MI bár az arcot „olvassa”, de ha nincs semmi, amire reagálnia kellene, akkor anonim módon teszi mindezt.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?