Hatalmas üdvrivalgásban törtek ki a NASA munkatársai miután a Perseverance hibátlanul landolt a Marson. 

Magyar idő szerint csütörtökön 21:56-kor a Perseverance sikeresen landolt a vörös bolygón. A landolás kimenetele egyáltalán nem volt magától értetődő, de szerencsére minden a tervek szerint ment, még úgy is, hogy a landolást úgy kellett abszolválni, hogy a NASA szakemberei bele sem szólhattak, mivel a rádiójelek a Marsról kábé 10-12 perc csúszással érkeznek meg a Földre. Az amerikai űrkutatási szervezet kilenc évvel a Curiosity Marsra érkezése után küldött rovert az idegen bolygóra, amely több tekintetben is hasonlít az égitestet jelenleg is kutató marsjáróra.

A NASA szakemberei lélegzetvisszafojtva várták a Perseverance földetérését, és valóságos örömünnep tört ki, amikor kiderült, hogy a marsautó sikerrel vette az akadályt.

A Perseverance a Jezero-krátert fogja vizsgálni, mely egy 49 kilométer széles kráter, amely a Mars egyenlítőjétől valamivel északra helyezkedik el. A jelenlegi kutatások szerint körülbelül 3,5 milliárd éve ebben a kráterben hatalmas tó lehetett, melyet a környékbeli folyók tápláltak. A Perseverance a NASA eddigi legmodernebb marsi eszköze, amely a tervek szerint egy teljes marsi évet tölt majd a bolygón, ami 687 földi napnak felel meg.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!