Perseverance: két nap és landol a NASA marsjárója

Magyar idő szerint február 18-án este 9:55-kor érkezik meg a vörös bolygóra a NASA Perseverance nevű marsjárója. A landolást élőben is közvetítik!

A NASA történetének egyik legambiciózusabb küldetése még tavaly júliusban vette kezdetét, amikor a Perseverance az Atlas V rakéta fedélzetén a floridai Kennedy Űrközpontból elindult. A szonda hét hónapnyi utazást követően a Jezero-kráterbe fog megérkezni (remélhetőleg egy darabban), majd megkezdi legalább két éves küldetését, amelynek elsődleges célja, hogy kiderítse létezett-e élet a Marson. A sikeres küldetés során a Perseverance kőzetmintákat juttatna vissza a Földre, emellett egy speciális eszközzel szén-dioxidból oxigént is előállítana, amelyet később a Marsra érkező űrhajósok használhatnak.


A szóban forgó marsjáró a mai napig is hibátlanul működő Curiosity munkáját folytatná, amely már több esetben is igazolta, hogy egykoron a vörös bolygón is rendelkezésre álltak az élethez szükséges körülmények. A marsjáróhoz még decemberben állította össze a NASA ezt az igen menő előzetest, amelyet még a legnagyobb hollywoodi filmstúdiók is megirigyelnének.

A Perseverance landolását élőben este 20:15-től (budapesti idő szerint) közvetíti a NASA, tudományos kommentárok kíséretében. Megtekinteni a a szokásos csatornákon lehet majd: YouTube, Twitter, Facebook, Twitch, NASA TV, a Nasa hivatalos oldala, NASA app. A  Perseverance Rover Virtual NASA Social Event nevű Facebook-eseményen pedig még arra is lesz lehetőségünk, hogy a Mars-misszió kapcsán kérdéseket tegyünk fel.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?