A Fényeslitkén épülő East-West Gate terminált a legmodernebb technikával szerelik fel: a világon elsőként 5G-technológia segítségével, távolról irányítják majd a terminál teljesen automata, egészen finom mozdulatokra is képes óriásdaruit. 

Az ukrán-magyar határ közelében, a magyarországi Fényeslitkén idén januárban kezdődött el az East-West Gate intermodális terminál építése. A létesítmény átadását követően az Ázsiát Európával összekötő Új Selyemút egyik legnagyobb és legmodernebb technológiával felszerelt fontos logisztikai állomása lesz. A terminál különleges daruit és emelőeszközeit a most megkötött megállapodás szerint az intermodális rakodási technológia vezető gyártója, az osztrák Künz szállítja.

east-west-gate

A vasúti nyomtávváltáson alapuló kombiterminál és darui elsősorban a normál és a széles vasúti nyomtávon közlekedő szerelvények áruinak villámgyors átrakodásában játszanak majd szerepet, emellett a közúti félpótkocsikat – beleértve a nem daruzható szerelvényeket is – át tudják rakodni vasútra.

A három csúcstechnológiát képviselő Künz intermodális daru (RMG), valamint a gyártó Freerider RTG konténeremelője évente akár egymillió konténer kezelésére is képes lesz. A darukat az intermodális szállítás történetében először 5G-technológia segítségével vezérlik majd a terminál irányítóközpontjából. Az RMG daruk közül kettő rakodódaru lesz, egyoldalon használható konzollal, míg a harmadik, nagyobb daru mindkét oldalán használható konzolokkal készül el.

Az East-West Gate lesz az első kombiterminál a világon, amely saját 5G-hálózatot használ belső kommunikációja és műszaki eszközeinek működtetése során. A Künz rendszerét 2021 év végéig helyezik üzembe.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!