Alig szállt le a Perseverance marsjáró a vörös bolygóra, de már most kamuvideó terjed róla az interneten. 

Meg sem lepődünk azon, hogy a napjainkban kivédhetetlenül terjedő fake news, azaz álhír jelenség a Perseverance marsjárót sem kímélte, és már most terjed róla egy hamis videó az interneten. Az álvideó azt állítja, hogy a Perseverance megküldte a történelmi jelentőségű videó-és hangüzenetet, amelyen először halhatnánk a marsi hangokat.

A Twitteren közzétett videó a James Holland nevű fiók tulajdonosától indult el, méghozzá nem is kis lendülettel, hiszen már most több, mint 25 millióan megtekintették. Pedig a felvételnek nem sok köze van a valósághoz, és ezt a videóban felbukkanó több momentum is alátámasztja. Csekkoljátok le ti is!

Egyrészt a videóban dimbes-dombos területek látni, ami felettébb különös, mert a Perseverance a Jezero-kráterben, tehát egy sík területen landolt. Ahhoz, hogy ilyen dombos területekre eljusson a NASA marsjárója, kilométereket kellett volna vándorolnia a leszállása óta, ám a Perseverance nem igazán alkalmas ekkora távok megtételére, ráadásul érhető módon a NASA sem sürgeti őt a munkájában.

A videóban valójában a 2012-ben munkába állt Curiosity látható, amiről a szemfüles néző saját szemével is meggyőződhet, hiszen a felvétel végén a robot oldalán fel is bukkan a Curiosity felirat. A szóban forgó marskocsin egyébként sincs mikrofon, tehát a Curiosity semmiképpen nem rögzíthette a Marson lévő hangokat. A Perseverance-kamuvideó tehát több sebből is vérzik, és hiába is igyekeznek azt a látszatot kelteni vele, hogy a NASA eszköze különös hangokat rögzített az idegen bolygón, a felvétel egyértelműen nem a Perseverance műve.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

ForrásTelex